Štátnici z celého sveta sa zišli na spomienkových slávnostiach v Hirošime

SITA TA3
6.8.2015 06:55

Predstavitelia japonského mesta Hirošima privítali na spomienkových slávnostiach pri príležitosti 70. výročia zhodenia atómovej bomby tisíce ľudí, vrátane stoviek štátnikov.

V Nagasaki aj Američanky

Spolu s obyvateľmi Hirošimy si tragédiu pripomenuli tiež najvyšší predstavitelia krajiny vrátane japonského premiéra Šinzóa Abeho. Oznámil to denník The Japan Times s odvolaním sa na miestne médiá.

Americká veľvyslankyňa Caroline Kennedyová a vysoká činiteľka ministerstva zahraničných vecí USA Rose Gottemoellerová, majúca na starosti dohľad nad zbraňami a medzinárodné bezpečnostné záležitosti sa pripoja tiež k nedeľňajšej spomienkovej slávnosti v meste Nagasaki, ktoré zničilo druhé atómové bombardovanie zo strany Spojených štátov.

Podľa amerického veľvyslanectva v Tokiu ide o prvý prípad, kedy sa na týchto podujatiach zúčastní vysoko postavený vládny predstaviteľ Washingtonu.

Odkaz od Pan Ki-muna

Organizáciu Spojených národov v Hirošime zastupoval úradujúci vysoký predstaviteľ pre odzbrojenie Kim Won-sun, ktorý verejne prečítal odkaz od generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna. Na spomienkovej slávnosti sa okrem iných zúčastnia aj diplomati z Británie, Ruska, Francúzska či Európskej únie.

Americké lietadlo typu B-29 zhodilo 6. augusta 1945 o 08.15 h miestneho času na centrum Hirošimy prvú atómovú bombu v dejinách použitú proti civilnému obyvateľstvu. Pri útoku zahynulo 70.000-80.000 ľudí a vyše 100.000 utrpelo vážne zranenia. Na následky ožiarenia neskôr zomreli desaťtisíce ďalších osôb.

Japonsko niekoľko dní po zhodení atómových bômb kapitulovalo, čím sa skončila druhá svetová vojna aj v Ázii. Na mieste epicentra výbuchu vybudovali v rokoch 1949-56 pamätný komplex. Od roku 1955 sa v Hirošime a Nagasaki každoročne konajú medzinárodné konferencie za zákaz atómových a vodíkových zbraní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok