Banskou Štiavnicou sa preženú Živly, začína sa filmový maratón

TA3 TASR
5.8.2015 12:43

V podmanivom historickom centre Banskej Štiavnice sa začína niekoľkodňový filmový maratón, ktorý ponúkne premiéry, master classy filmových tvorcov aj filmy na doma.

Banskou Štiavnicou sa preženú Živly, začína sa filmový maratón
SITA

Aj premietania s piknikom

Začína sa tu 17. ročník obľúbeného letného filmového festivalu 4 živly s ústrednou témou Zmysly. Festival potrvá do nedele 9. augusta.

"Obľúbenou tradíciou podujatia sa stali netradičné premietania – okrem klasických projekcií v miestnom kine Akademik či na amfiteátri sa môžu návštevníci tento rok tešiť na premietanie spojené s piknikom na futbalovom štadióne FK Sitno," informoval PR manažér festivalu Peter Gašparík.


Projekciu spojenú s koncertom pripravili 4 živly na nádvorí Starého zámku – v slovenskej premiére uvedú digitalizovanú kópiu nemého filmu Milenky starého kriminálnika s brilantným Vlastom Burianom a Anny Ondrákovou. Živý hudobný sprievod k filmu zabezpečí české hudobné zoskupenie Neuvěřitelno.


Ďalším titulom, ktorý 4 živly uvedú ako vôbec prvé slovenské filmové podujatie, bude slovenský film Koza, ktorý vstúpi do kín na jeseň a ktorý má na svojom konte viacero významných festivalových ocenení. Jeho distribučnú predpremiéru prídu uviesť režisér Ivan Ostrochovský a scenárista Marek Leščák.

Béčkový horor aj prvé 3D

Nadšené ohlasy si prináša z festivalu v Karlových Varoch novinka od západných susedov – hororová komédia Nenásytná Tiffany, ktorú predstavia jej režisér Andy Fehu a producent Filip Brouk. Slovenská producentka Lívia Filusová uvedie snímku V tichu rozprávajúcu o osudoch niekoľkých židovských hudobníkov poznačených 2. svetovou vojnou. Prvý slovenský stereoskopický 3D film Kuku, ktorý vznikol priamo v Banskej Štiavnici, predstaví jeho režisér Henrich Žucha.

Viacerí hostia 4 živlov si pripravili pre účastníkov seminára tzv. master classy – prednášky, v ktorých predstavia svoju tvorbu a jej vplyv na ľudské zmysly. Maďarský režisér György Pálfi uvedie spolu s manželkou, scenáristkou Zsófiou Ruttkay, spoločný film Taxidermia a na master classe bude rozprávať o svojom ďalšom projekte, filme Final Cut, ktorý celý vystaval zo stoviek záberov iných filmov. 

Zvukový majster Dušan Kozák porozpráva o tom, akým spôsobom tvorí zvukovú zložku audiovizuálnych diel. Hudobný skladateľ Marek Piaček sa zameria na originalitu a inšpirácie pri skladaní filmovej hudby. Master class venovaný svetelnému dizajnu pripravili 4 živly v spolupráci s projektom Neviditeľná Štiavnica – newest media workshop_03. Lektorka workshopu, svetelná dizajnérka Laura Murguía Sánchez, vysvetlí, čo znamená mať “zmysel pre svetlo”.
Filmový seminár 4 živly chce poukazovať aj na prieniky filmového umenia s umením vizuálnym.

Okrem trojročnej spolupráce s projektom Neviditeľná Štiavnica pripravil aj druhé pokračovanie platformy Videokocka, ktorá prezentuje tzv. galerijný film. Jej kurátor Anton Čierny v priestoroch kultúrneho centra Banská St_a_nica Contemporary uvedie dve kolekcie videoartových diel – prvá bude zostavená z diel slovenských autorov a autoriek, druhá bude venovaná českej tvorbe. 

My Street Films je projekt, ktorý mapuje ulice európskych miest pomocou filmového média. V prezentácii projektu a výsledkov jeho letného sympózia pre deti predstavia My Stret Films organizátori a režisér Ivan Ostrochovský, jeden z jeho lektorov. 

Hudobný program

"Neoddeliteľnou súčasťou 4 živlov je každoročne ich hudobný program, tento rok mimoriadne bohatý – v Archanjel caffe bare sa počas piatich dní vystrieda žánrovo rôznorodá skupina hudobníkov – Juraj Griglák Trio, Cool Band Trio, Jana Andevska, N3O Akustika a DJ RoZOberto," dodal Gašparík.

Art Cafe sa stane dejiskom nočných párty a koncertu kapely Saténové ruky. Tradičnú párty Horúčka sobotňajšej noci bude aj tentoraz hostiť Čajovňa Klopačka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok