Slovnaft sa v prvom polroku vrátil k zisku, dosiahol 123 miliónov eur

TASR
5.8.2015 10:27

istý zisk skupiny Slovnaft dosiahol v prvom polroku tohto roka 123 miliónov eur v porovnaní so stratou 18 miliónov eur v rovnakom období vlaňajška.

Slovnaft sa v prvom polroku vrátil k zisku, dosiahol 123 miliónov eur
TASR/Martin Baumann

Tržby boli na úrovni minulého roka

Výsledky potiahol najmä nárast spracovateľských marží v segmente plastov a chemikálií a vyšší dopyt po ropných produktoch, informoval hovorca spoločnosti Anton Molnár.

Návrat k zisku podľa neho podporil aj priaznivý vývoj kurzu eura voči doláru a menám krajín, ktoré nie sú v eurozóne, pokles cien energií a iných surovinových vstupov, ako aj prevádzková spoľahlivosť výrobných jednotiek. Čisté tržby skupiny v prvom polroku dosiahli 1,83 miliardy eur, čo bolo približne na úrovni minulého roka.

"Zvyšovanie efektivity cez interné programy New Downstream a v súčasnosti pokračujúci Next Downstream, ako aj celkové zníženie nákladov, priniesli spoločnosti pozitívne výsledky. V kombinácii s lepšími obchodnými podmienkami v oblasti základných plastov boli v prvom polroku hlavným motorom ziskovosti spoločnosti. Tento vývoj nám potvrdil opodstatnenosť nášho predchádzajúceho rozhodnutia investovať 300 miliónov eur do rozvoja petrochémie, ktorej kľúčové výrobné jednotky plánujeme spustiť ešte v tomto roku," zhodnotil predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Slovnaftu Oszkár Világi.

Spracoval milióny ton ropy

Celkové investície firmy v prvom polroku dosiahli 53 miliónov eur. Väčšina kapitálových výdavkov smerovala na výstavbu novej linky na výrobu polyetylénu LDPE 4, ktorá by mala byť spustená v tomto roku.

V prvom polroku spracoval Slovnaft vo svojej bratislavskej rafinérii 2,94 milióna ton ropy, čo bolo o 24 % viac ako v rovnakom období minulého roka. Výroba automobilových benzínov medziročne stúpla o tretinu na 718.000 ton a produkcia motorovej nafty sa zvýšila o 25 % na 1,56 milióna ton. Medziročný nárast o 37 % na 203.000 ton zaznamenala produkcia polymérov.

Zvýšil sa predaj ropných produktov

Predaj ropných produktov skupiny Slovnaft vyrobených zo spracovanej ropy, ako aj ďalších surovín, sa v prvom polroku medziročne zvýšil o 15 % na 2,85 milióna ton. Z tohto objemu podľa Molnára tri štvrtiny smerovali na export. Predaj na zahraničných trhoch v období od januára do júna vzrástol o pätinu na 2,1 milióna ton.

Slovnaft prevádzkoval na Slovensku ku koncu júna 212 čerpacích staníc. "Naše výsledky v oblasti maloobchodu by malo v nasledovných štvrťrokoch podporiť najmä ohlásené prevzatie čerpacích staníc spoločností ENI v Českej republike a na Slovensku. Sme presvedčení, že orientácia na maloobchodné predajné miesta, ako i petrochémiu, sa stanú v budúcnosti popri tradične silnej divízii motorových a leteckých palív rovnako silnými piliermi našej stability," dodal Világi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok