Mimovládky vyzývajú politické strany na lepšiu ochranu ľudských práv

TASR
2.8.2015 12:03

Obnoviť inštitút podpredsedu vlády pre ľudské práva a národnostné menšiny, prijať zákon o životnom partnerstve, ale aj verejný záväzok desegregovať vzdelávanie. To sú niektoré z opatrení týkajúce sa ochrany ľudských práv, ktoré organizácie Iniciatívy Slovensko pre všetkých predkladajú politickým stranám.

Mimovládky vyzývajú politické strany na lepšiu ochranu ľudských práv
SITA

Posvietiť si aj na políciu

Opatrenia sú rozdelené do šiestich oblastí – ochrana ľudských práv, rómska menšina, zamestnanosť a sociálne veci, LGBTI ľudia, práva žien, migranti a ľudia so zdravotným postihnutím.

Predkladané návrhy opatrení nadväzujú na memorandum, ktoré členovia Iniciatívy Slovensko pre všetkých zverejnili na začiatku mája. Ako sa píše v materiáli, ktorý je uvedený na stránke Centra pre etnicitu a kultúru, navrhovaný sumár opatrení nepredstavuje všetky kroky, ktoré je potrebné prijať. "Ich prijatie by však výrazne pomohlo vytvárať Slovensko, v ktorom sa každý človek môže cítiť dobre a rešpektovane," píše sa vo vyhlásení.

V oblasti ochrany ľudských práv sa okrem výzvy na obnovenie funkcie podpredsedu vlády pre ľudské práva a menšiny uvádza aj návrh prijať nový zákon o Národnom stredisku pre ľudské práva, ktorý by mal zabezpečiť finančnú nezávislosť tejto inštitúcie. Mimovládne organizácie považujú za dôležité takisto vytvoriť nezávislý inšpekčný orgán, ktorý by preveroval možný rasový motív pri podozreniach zo spáchania trestných činov, mučenia a krutého zaobchádzania zo strany polície.

Riešiť nezamestnanosť Rómov

Medzi opatreniami navrhovanými v prípade rómskej menšiny sa deklaruje potreba zabezpečiť bezodkladne prístup ku kvalitnej pitnej vode a úžitkovej vode pre každú domácnosť, prijať účinné opatrenia zabraňujúce segregácii v školách a taktiež cielené a lokalizované rušenie špeciálneho školstva. Podľa predstáv Iniciatívy by kvalitný pedagogický personál zo špeciálnych škôl mal prejsť do bežného vzdelávacieho prúdu.

V oblasti zamestnanosti sa spomína návrh zamestnať najvýkonnejších aktivačných pracovníkov na skrátený alebo plný úväzok v obecných či sociálnych podnikoch. Impulzom k zvýšenej zamestnanosti v marginalizovaných komunitách má byť aj výraznejšia podpora sociálneho verejného obstarávania, ktoré zaväzuje dodávateľa zamestnať určitý podiel nezamestnaných Rómov.

Opatrenia v sociálnej oblasti by sa mali zamerať aj na zlepšenie prístupu chudobných marginalizovaných komunít k štandardným bankovým službám, čo by podľa predkladateľov malo zabrániť problémom s nevýhodnými krátkodobými pôžičkami.

Urýchlene ratifikovať Istanbulský dohovor

Iniciatíva Slovensko pre všetkých takisto navrhuje prijať vládny akčný plán pre LGBTI ľudí, zriadiť poradný orgán pre cudzincov pri Rade vlády pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť, urýchlene ratifikovať Istanbulský dohovor o predchádzaní násiliu páchanom na ženách a domácemu násiliu. Jedným z opatrení v oblasti ochrany ľudí so zdravotným znevýhodnením by malo byť zabezpečenie kvalitného vzdelávania budúcich tlmočníkov posunkového jazyka.

Návrhy opatrení spoločne pripravili Amnesty International Slovensko, Asociácia pre kultúru, vzdelávanie a komunikáciu (ACEC), eduRoma, Centrum pre výskum etnicity a kultúry, Iniciatíva Inakosť, Inštitút SGI, Myslím – centrum kultúry Nepočujúcich, Nadácia Milana Šimečku, OZ Občan, demokracia a zodpovednosť, OZ Antigona, OZ Equity, OZ Možnosť voľby, People in Need Slovenská republika, TransFúzia, Záujmové združenie žien MyMamy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok