Biely dom nevypočuje žiadosť o omilostenie Snowdena, chce jeho návrat do USA

ČTK
28.7.2015 19:03

Bývalý spolupracovník amerických špionážnych služieb Edward Snowden sa dlhodobo zdržiava v Rusku. Petíciu, ktorá žiada pre neho milosť, podpísali tisíce ľudí.

Biely dom nevypočuje žiadosť o omilostenie Snowdena, chce jeho návrat do USA
SITA

Hrozí mu 30 rokov väzenia

Biely dom odmietol vyhovieť výzve viac ako 160.000 signatárov petície, ktorá žiada milosť pre bývalého konzultanta amerických špionážnych služieb Edwarda Snowdena. Bezpečnostný technik, ktorý sa dlhodobo ukrýva v Rusku, zverejnil pred dvoma rokmi  kompromitujúce údaje o rozsiahlych aktivitách amerických rozviedok. V USA mu hrozí až 30 rokov väzenia.

Snowden v roku 2013 šokoval svet obrovským balíkom utajovaných informácií, ktoré odhalili netušený rozmer americkej elektronickej špionáže, ktorá sa nezastavila ani pred odpočúvaním spojeneckých štátnikov. Snowdenove svedectvo poškodilo povesť USA v zahraničí a viedlo k prehodnoteniu aktivít americkej Národnej agentúry pre bezpečnosť.

Výzva na návrat do USA

Odmietavé stanovisko Washingtonu voči Snowdenovmu omilosteniu vysvetlila novinárom Lisa Monaková, poradkyňa prezidenta Baracka Obamu pre vnútornú bezpečnosť. "Snowden by sa mal vrátiť do USA a neschovávať sa za  chrbtom autoritárskeho režimu. Vyhýba sa zodpovednosti za svoje skutky," uviedla Monaková. "Rovnováha medzi našou bezpečnosťou a občianskymi právami, založená v ústave, si zaslúži diskusiu. Ta ale musí byť vedená tu doma," vyhlásila poradkyňa.

Snowden sa krátko po svojom čine uchýlil do Ruska, kde dostal povolenie k pobytu na osobný príhovor prezidenta Vladimira Putina. Návrat do USA nevylučuje, ale žiada údajne nezaujatý proces. Zároveň podľa ruských advokátov dúfa, že americká vláda uzná oprávnenosť jeho skutkov a obvinenie stiahne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok