Pred maďarským parlamentom sa konali masové protesty

SITA, TA3
1.10.2011 21:14

Pred maďarským parlamentom sa v sobotu konali protesty členov a stúpencov asi stovky odborových zväzov a sociálnych organizácií, ktoré sa skončili bez incidentu. Išlo o súčasť série demonštrácií, ktoré sa začali vo štvrtok a trvať by mali do pondelka.

Pred maďarským parlamentom sa konali masové protesty

Dav skandoval heslá proti premiérovi Viktorovi Orbánovi a niesol transparenty požadujúce jeho rezignáciu. Na námestí pred parlamentom organizátori prečítali desaťbodovú petíciu adresovanú prezidentovi Pálovi Schmittovi. Požiadavky zahŕňali zavedenie spravodlivého daňového systému a konzultácie pred schválením nového zákonníka práce. Na akcii sa zúčastnil tiež ľavicový expremiér Ferenc Gyurcsány.

Premiérov hovorca uviedol, že vláda rešpektuje práva zamestnancov a organizácií na protesty, zároveň však "ľutuje, že odboroví lídri nereprezentujú záujmy ľudí, ale kladú do popredia vlastné politické ambície". Podľa jeho údajov vláda trvá na tom, že vytvorenie nového zákonníka práce je potrebné.

Dôvodom protestov je nový zákonník práce, ktorý v najbližších týždňoch pravdepodobne prejde v parlamente vďaka dvojtretinovej väčšine vládnej strany Fidesz premiéra Orbána. Odbory namietajú, že nový zákonník už nebude zaručovať platenie nadčasov, uľahčí prepúšťanie a radikálne zníži odstupné pre štátnych zamestnancov. Navyše bol podľa nich pripravený bez akéhokoľvek dialógu so zástupcami zamestnancov. Opatrenia sú súčasťou veľkého úsporného balíka zameraného na zníženie štátneho deficitu. Séria demonštrácií by mala pokračovať v pondelok blokádami dopravy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok