V Petrohrade vyžrebovali kvalifikáciu o postup na futbalové MS 2018

SITA
25.7.2015 21:01

Slovenská futbalová reprezentácia v sobotu spoznala súperov v kvalifikácii o postup na majstrovstvá sveta 2018 do Ruska. Žreb v petrohradskom Konštantínovom paláci zaradil Slovensko do F-skupiny európskej časti eliminácie, jeho oponentmi budú Anglicko, Škótsko, Slovinsko, Litva a Malta.

S ohľadom na diplomatické napätie

Národný tím spod Tatier sa spomedzi účastníkov "efka" v minulosti nikdy nestretol akurát so Škótskom. Zaujímavosťou tejto skupiny je skutočnosť, že Anglicko a SR sú jediné dve krajiny, ktoré ešte neprišli ani o bod v aktuálnej kvalifikácii ME 2016.

Ešte pred žrebom bolo jasné, že 52 príslušníkov európskej zóny rozdelia do deviatich skupín: siedmich šesťčlenných a dvoch päťčlenných. Ďalším kritériom bolo, že dlhodobo atraktívne futbalové krajiny Anglicko, Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Holandsko a Španielsko sa predstavia v šesťčlenných skupinách. Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) akceptovala návrh Európskej futbalovej únie (UEFA) súvisiaci s príjmami za televízne vysielacie práva, ktoré následne UEFA distribuuje medzi členské federácie. Rovnaký systém aplikovala UEFA aj pri žrebe kvalifikácie o postup na majstrovstvá Európy 2016 do Francúzska. FIFA brala pred žrebom ohľad aj na diplomatické napätie medzi niektorými štátmi - v jednej skupine sa nemohli ocitnúť Arménsko a Azerbajdžan.

Na prelome septembra a októbra

Zaujímavé eliminačné konfrontácie sľubuje obsadenie aj v ďalších skupinách. Los spojil do "áčka" Holandsko, Francúzsko, Švédsko a Bulharsko. Úradujúci majster sveta z Nemecka sa predstaví v C-skupine, jeho protivníkmi budú tiež Česko či Nórsko. V G-skupine na seba narazia finalisti ostatného európskeho šampionátu Španielsko a Taliansko. Iný súper SR v kvalifikácii ME 2016 Ukrajina sa dostal do náročnej päťčlennej I-skupiny v spoločnosti Chorvátska, Islandu, Turecka a Fínska.

Definitívny program eliminácie vrátane termínov jednotlivých stretnutí bude známy v nedeľu 26. júla 2015. Európska časť kvalifikácie sa bude hrať medzi 4. septembrom 2016 a 10. októbrom 2017. Deväť víťazov skupín postúpi priamo na záverečný turnaj, na osem najlepších z druhých miest čaká baráž v novembri 2017. Rusko ako organizátor má istú účasť.

Žreb aj pre ostatné kontinenty

Okrem európskych národných tímov spoznali v sobotu svojich protivníkov aj reprezentácie v konfederáciách na ostatných kontinentoch. Výnimkou bola Ázia, kde sa už kvalifikácia o postup na MS 2018 začala v marci tohto kalendárneho roka. Petrohradský žreb už iba zoficiálnil systém juhoamerickej kvalifikácie, desiati členovia konfederácie CONMEBOL budú súperiť tradične v rámci jednej skupiny.

Sobotňajší žreb určil aj dvojice, z ktorých vzídu poslední dvaja účastníci svetového šampionátu. Víťaz oceánskej kvalifikácie (OFC) bude čeliť piatemu tímu juhoamerickej eliminácie (CONMEBOL). V ďalšom interkontinentálnom play-off vyzve štvrté mužstvo zo Strednej a Severnej Ameriky a karibskej oblasti (CONCACAF) piate družstvo z Ázie (AFC).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok