Predposlednú etapu TdF vyhral Francúz Pinot, Sagan definitívne zelený

TA3
25.7.2015 17:25

Brit Christopher Froome síce neodrazil atak Naira Quintanu, ale s pomocou tímových kolegov zo Sky si napokon udržal žltý dres na pretekoch Tour de France aj po sobotňajšej 20. etape. V nedeľu môže na ceste do Paríža oslavovať druhý triumf na legendárnom podujatí v kariére.

Predposlednú etapu TdF vyhral Francúz Pinot, Sagan definitívne zelený
SITA/AP

Sagan s náskokom 104 bodov

Sobotňajšiu etapu vyhral Francúz Thibaut Pinot, ktorý sa tešil z druhého čiastkového triumfu na Tour v kariére. Vďaka výborne zvládnutému mýtickému kopcu do Alpe d´Huez triumfoval s náskokom 17 sekúnd pred Nairom Quintanom. Tretí finišoval Ryder Hesjedal. Froome stratil 100 sekúnd na Pinota.

Slovák Peter Sagan v sobotu mlčal, jazdil pokojne a do cieľa príde so stratou. Definitívne má však už istotu, že štvrtýkrát v rade získa zelený dres víťaza bodovacej súťaže. Pred Andrém Greipelom má náskok 104 bodov a v nedeľu v poslednej etape je v hre už iba 70 bodov.

pinot.jpg

O poradí je rozhodnuté

Sobotňajšia etapa definitívne rozhodla o osude 102. ročníka. Bola síce mimo časoviek najkratšou so 110,5 km, ale mala dve náročné horské prémie a na konci legendárny výstup do Alpe d´Huez do nadmorskej výšky 1850 m. Pôvodne to mala byť ešte náročnejšia etapa, pre zosuvy pôdy v Alpách nemohli cyklisti ísť cez tunel Chambon a zdolávať Galibier s výškou 2645 m n. m.

Hneď po štarte sa utrhol Alexandre Geniez a Francúz bol vpredu sto kilometrov. Postupne sa k nemu pridali Ramunas Navardauskas, Nicolas Edet a Lars Bak. V pelotóne určoval tempo tím Sky a vedúca štvorica si rýchlo vytvorila viac ako osemminútový náskok na pelotón. Dlhé stúpanie na Col de la Croix de Fer do výšky 2067 m preriedilo pelotón, z prvej štvorice unikol Geniez.

froome.jpg

Froome odrazil atak Quintanu

V prvom kopci mal problémy Chris Froome. Najskôr sa utrhol Alejandro Valverde a potom aj Nairo Quintana. Brit napokon odrazil oba nástupy a v zjazde sa vytvorila okolo neho skupina ašpirantov na popredné umiestnenia. Osamotený Geniez vyhral pred cieľovým stúpaním rýchlostnú prémiu a potom sa začal legendárny výstup s 21 zákrutami a desiatkami tisíc fanúšikov okolo cesty.

Na ceste do Alpe d´Huez začal útočiť Quintana. Jeho prvé dva nástupy ešte zachytil Richie Porte a Froome sa udržal v popredí skupiny favoritov. Na čele pracoval Geniez, ku ktorému sa však blížili Thibaut Pinot s Ryderom Hesjedalom. Na 102. km predstihol Genieza najskôr Pinot a potom aj Hesjedal. V rovnakom čase opäť zaútočil Quintana a jeho nástup už nedokázal Froome odraziť. Kolumbijčan s pomocou krajana a tímového kolegu Andrewa Anaconu Gómeza rýchlo získal polminútový náskok na Brita. Quintanovi výstup do Alpe d´Huez sedel, kým Froome sa v kopci trápil.

Tri kilometre pred cieľom sa Quintana blížil k už osamotenému Pinotovi, na ktorého strácal 34 sekúnd. Froome bol za svojim najväčším vyzývateľom o minútu a bez pomoci tímového kolegu Richieho Porta tvrdo bojoval o udržanie žltého dresu. Napokon sa mu to aj podarilo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok