Obama v keňskom Nairobi večeral s nevlastnou starou mamou

25.7.2015 07:44

Stretnutie so vzdialenejšími príbuznými Obama absolvoval hneď po večernom prílete do Kene. Do vlasti jeho otca pricestoval po prvý raz vo funkcii prezidenta.

Večera so vzdialenými príbuznými

Americký prezident Barack Obama počas prvého dňa návštevy Kene - vlasti jeho otca - večeral so svojou nevlastnou starou matkou, jej sestrou a ďalšími vzdialenejšími príbuznými. Lietadlo s Obamom na palube pristálo v kenskej metropole Nairobi, kde má šéf Bieleho domu otvoriť konferenciu o podpore podnikania v Afrike. Neskôr sa presunie do Etiópie.

Po privítaní na letisku najvyššími kenskými predstaviteľmi, vrátane prezidenta Uhuru Kenyattu, previezli Obamu v policajnej kolóne ulicami Nairobi. Už niekoľko hodín pred jeho plánovaným prechodom zablokovala polícia hlavné cestné ťahy v meste, ktoré inak trpí častými dopravnými zápchami. Zástupy Keňanov lemovali trasu, kadiaľ mali viezť Obamu do jeho hotela, a nadšene ho zdravili.

Osobná záležitosť

V samotnom hoteli sa potom stretol so ženou, ktorú volá "Granny" (Babička) alebo tiež "Mama Sarah", ktorá vychovávala jeho otca. Sám Obama mal na sebe oblek a kravatu a s úsmevom sa zhováral s početnou rodinou usadenou za veľkými stolmi v reštaurácii hotela. Obamove rodinné väzby premenili cestu, ktorá by sa inak zameriavala na boj proti terorizmu a obchod, na veľmi osobnú záležitosť. Neočakáva sa však, že navštívi aj dedinu, kde je pochovaný jeho otec.

Keňa je dôležitým spojencom Západu v boji proti somálskej islamskej radikálnej skupine aš-Šabáb. Organizácia stála za útokom na nákupné centrum v Nairobi v roku 2013, ktorý si vyžiadal 67 obetí, a je tiež zodpovedná za aprílový atentát na kenskú univerzitu so 148 obeťami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok