Pravý sektor protestoval na Majdane, žiada pád vlády a vyhlásenie vojnového stavu

TA3
22.7.2015 06:45

Prívrženci krajne pravicového nacionalistického Pravého sektora protestovali na Majdane. Tisícky ľudí žiadali v centre Kyjeva pád vlády a vyhlásenie vojnového stavu v krajine.

Proti vládnej politike

Prívrženci nacionalistického pravého sektora na hlavnom kyjevskom námestí Majadan usporiadali demonštráciu proti vládnej politike. Polícia počet demonštrantov odhadla na niekoľko stoviek, novinári na tisíc až 4.000 osôb.

Líder Pravého sektora Dmytro Jaroš požadoval vypísanie referenda o nedôvere súčasnému parlamentu, vláde a prezidentovi. Navrhoval aj vyhlásenie vojnového stavu a vypovedanie minských dohôd o mierovom urovnaní konfliktu s proruskými separatistami, úplnú blokádu povstaleckých území a povolení dobrovoľníckych jednotiek.

Odmietajú násilné zvrhnutie režimu

Jaroš podľa novín Ukrajinska pravda súčasne ubezpečil, že nepomýšľa na násilné zvrhnutie režimu. "Nechceme destabilizovať situáciu v štáte využitím sily, pretože vieme, čo sú zbrane," povedal.

Varoval, že prípadný ozbrojený stret medzi Pravým sektorom a vládou by mohol využiť ruský prezident Vladimir Putin. Pohrozil ale akciami občianskej neposlušnosti, pokiaľ úrady neprestanú s prenasledovaním jeho organizácie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok