V Minsku sa údajne dohodli na stiahnutí ďalších zbraní z frontovej línie v Donbase

TASR TA3
21.7.2015 22:02

Na stiahnutí časti vojenskej techniky, tankov i delostrelectva kalibru do 100 mm z frontovej línie sa v bieloruskom Minsku dohodli účastníci rokovaní tzv. kontaktnej skupiny pre riešenie konfliktu na východe Ukrajiny.

V dohode je stanovené, ako a kto bude stiahnutie zbraní kontrolovať

Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na srbského ministra zahraničných vecí Ivicu Dačiča, predstaviteľa úradujúcej predsedníckej krajiny Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe. 

V podobnom duchu informovala aj Ukrajinska pravda s odvolaním sa na Sviatoslava Ceholka, tlačového tajomníka ukrajinského prezidenta Petra Porošenka.

V dohode je podľa Dačiča stanovené, ako a kto bude stiahnutie zbraní kontrolovať. Dokument mali podľa agentúry Interfax-Ukrajina parafovať členovia pracovnej podskupiny pre bezpečnostné otázky tzv. kontaktnej skupiny.

Jednostranný krok v záujme nastolenia mieru

Proruskí separatisti zo samozvanej Luhanskej i Doneckej ľudovej republiky avizovali stiahnutie ťažkých zbraní z frontovej línie. Ich predstavitelia zdôraznili, že nemajú v úmysle vyprovokovať žiadne ďalšie násilie a že ide o ich jednostranný krok v záujme nastolenia mieru. Podľa vlastných slov chcú celému svetu ukázať, že naplnia dohody z Minska.

Rusko vyzvalo Ukrajinu, aby v súlade s obsahom
minských mierových dohôd postupovala rovnako a naplnila mierový plán z bieloruskej metropoly. Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov to zdôraznil aj v telefonátoch s ukrajinským rezortným kolegom Pavlom Klimkinom, ako aj ministrami zahraničných vecí USA a Nemecka Johnom Kerrym a Frankom-Walterom Steinmeierom.

OBSE predtým informovala, že síce zaregistrovala presuny zbraní, avšak ich reálne stiahnutie z frontovej línie potvrdiť nedokázala.

Jaroš pohrozil vláde

Vodca ukrajinského extrémistického hnutia Pravý sektor Dmytro Jaroš pohrozil vláde usporiadaním paralelných volieb. "Úrady by mali vedieť, že ak nevyhovejú ľuďom, mali by odísť. Ak sa nám nepodarí zvolať referendum, vytvoríme vlastnú ústrednú volebnú komisiu a bude oddelené hlasovanie po celej Ukrajine," povedal Jaroš na celonárodnom kongrese hnutia v Kyjeve.

Agentúra AP uviedla, že v ukrajinskej metropole sa zhromaždili stovky stúpencov hnutia a protestovali proti vládnej politike v súvislosti s krvavými udalosťami v Mukačeve v Zakarpatskej oblasti. Jaroš, ktorý získal v minuloročných prezidentských voľbách zhruba jedno percento hlasov, vyzval aj na usporiadanie referenda o impeachmente prezidenta Petra Porošenka a jeho vlády. Žiadal aj o uznanie dobrovoľníckych práporov a práva pre ich bojovníkov nosiť zbrane. Vyzval aj na zavedenie stanného práva, ktoré podľa neho pomôže poraziť separatistov na východe Ukrajiny.

Patová situácia

Vláda v Kyjeve sa snaží držať na uzde prápory, ktoré operujú na východnom fronte. Nalieha, aby členovia práporov vstúpili do Národnej gardy alebo polície. Dvaja členovia Pravého sektora prišli pred vyše týždňom o život, keď spolu s ďalšími zaútočili na policajtov v Mukačeve. Polícia niekoľkých obkľúčila v okolitých lesoch a odvtedy ich vyzýva, aby sa vzdali. Jaroš tvrdil, že jeho muži konfrontovali policajtov, ktorí boli zapletení do pašeráctva.

Vodca Pravého sektora povedal, že nevie presne, koľko mužov je stále v Mukačeve, no pravdepodobne ich je deväť. Patová situácia v Mukačeve podľa AP viedla k rozkolu v Pravom sektore, desiatky bojovníkov odišlo na protest do iných práporov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok