Čo sa stalo s Čechmi v Libanone? Prahu nikto nekontaktoval

TA3 ČTK
21.7.2015 12:48

Skupina Čechov, medzi ktorými má byť aj vysoko postavený príslušník bezpečnostných zložiek, zmizla na východe Libanonu neďaleko hraníc so Sýriou. V sobotu ráno našla polícia v opustenom aute batožinu s ich vecami a odvtedy po nich pátra libanonská armáda aj viaceré tajné služby.

Miesto ich pobytu nie je potvrdené

Kvôli piatim Čechom, ktorí zmizli v Libanone, doposiaľ štát nikto nekontaktoval. Novinárom to po rokovaní krízového štátu povedal minister zahraničných vecí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Podľa neho nie je isté, či sú Česi ešte v Libanone. Minister zároveň varoval, že počet prípadov nezvestných Čechov v cudzine sa môže zvýšiť. Riziká vo svete sú podľa neho väčšie ako kedykoľvek predtým.

Pätica Čechov je nezvestná od sobotňajšieho rána.  "Nikto nás nekontaktoval, ani nemáme žiadne informácie o ich pohybe alebo o tom, kde sa v týchto chvíľach nachádzajú," oznámil Zaorálek. Dodal, že s istotou nevie ani to, že nezvestní Česi neprekročili hranice krajiny. Informácie o pátracej akcii má ministerstvo od libanonských partnerov.

Výzva pre Čechov na opatrnosť

Minister odmietol zverejniť identitu nezvestných, aby neohrozil ich bezpečnosť. "Akákoľvek informácia, ktorú by som mohol poskytnúť, alebo rozvíjať nejakú špekuláciu,  tak by mohla ohroziť ich bezpečnosť," vysvetlil Zaorálek. Únos podľa neho  nie je jedinou možnosťou, ktorá sa vyšetruje.

Minister obrany Martin Stropnický (ANO) pritom zmiznutie pätice označil práve za únos.  "Únos Čechov v Libanone je určite vážna vec. Tí, ktorí by im mali pomôcť, robia maximum. Tí, ktorí o tom hovoria, by mali hovoriť minimum. V opačnom prípade dosiahnu jediné, ohrozia výsledok akcie,“ reagoval na spravodajstvo o prípade.

Zaorálek v súvislosti z týmto prípadom varoval českých občanov, ktorí v lete mieria do zahraničia, aby boli obozretní a to najmä v najrizikovejších oblastiach. "Je jednoznačné, že svet je teraz nebezpečnejší, ako bol. Tie riziká sú väčšie ako kedykoľvek predtým,“ upozornil minister.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok