Vo veku 84 rokov zomrela herecká legenda Magda Paveleková

TA3 TASR
20.7.2015 11:44

Vo veku 84 rokov zomrela nadránom slovenská herečka Magda Paveleková. Potvrdil to umelecký riaditeľ Teatro Wüstenrot Rudolf Geri, ktorého o tom informovala rodina zosnulej umelkyne.

Uvedená do Siene slávy

"Odišla jedna úžasná herečka, legendárna a nezabudnuteľná matka predstavená z muzikálu Mníšky. Celé roky bol tento muzikál spájaný s jej menom. Len posledné roky, keď sa prejavila u nej choroba, jej rolu prevzala jej najlepšia priateľka Gizka Oňová," povedal Geri.

Dodal, že každé jedno predstavenie Mníšok bolo ukončené pozdravom Majde Pavelekovej, ako ju všetci volali, so želaním dobrého zdravia a skorého návratu. Pripomenul, že herečka väčšinu svojho umeleckého života prežila na Novej scéne.

Magda Paveleková účinkovala v televíznych inscenáciách, vo filmoch či muzikáloch. Jedným z jej najznámejších bol už spomínaný muzikál Mníšky. V roku 2013 bola Magda Paveleková uvedená do Siene slávy ankety OTO, ocenenie si prebrala už na vozíku.

Hereckú kariéru začala v Nitre

Magda Paveleková sa narodila 7. júna 1931 v Leviciach, kde aj vyrastala a prežila šťastné detstvo. Rodičia podporovali jej túžbu stať sa herečkou a umožnili jej popri štúdiu na levickom gymnáziu, kde zmaturovala, získať aj vedomosti z pohybovej kultúry, spevu a hry na gitaru.

Patrila k zakladajúcim členom Divadla Andreja Bagara v Nitre, kde v roku 1949 začala svoju hereckú kariéru. Sedemnásť sezón v Nitre bolo poznačených učením sa disciplíne, hereckej skromnosti a etike, vlastnostiam, ktoré jej v tom čase vštepoval hlavne Andrej Bagar. Vytvorila tam desiatky postáv, zväčša úsmevných, vyhovujúcich jej komediálnemu hereckému naturelu.

Po príchode do Bratislavy v roku 1965 vystupovala najprv na scéne bývalej Tatra revue, kde sa z nej stala muzikálová hviezda, a v septembri 1971 sa stala stálou členkou Novej scény. Počas 42 rokov pôsobenia na doskách NS, ale nielen tam, vytvorila množstvo čarovných postáv v hrách Goldoniho, Shakespeara, Gogoľa, Ostrovského, Čechova, Schillera, Moliéra, Shawa, Tajovského, Stodolu, Chalúpku, Blocha, Zápoľskej, Soloviča i ďalších zahraničných a domácich autorov.

Publikum vždy očarila jej komediálnosť, ktorou pobavila i rozosmiala hľadisko, ale, najmä v úlohách tragikomických, aj privádzala ho k zamysleniu a úsmevu cez slzy. Vždy patrila medzi veľmi obsadzované herečky.

1.jpg

Známa aj z dabingu

Roky sme ju vídali v televíznych inscenáciách, filmoch, rozhlasových a televíznych zábavných reláciách. Na doskách divadiel ju bolo vidno donedávna. V bratislavskom Teatro Wüstenrot hrala v muzikáli Mníšky a na Novej scéne vytvárala v Kubovi úlohu cigánky.

Nechýbala ani v komédii Turecká kaviareň, ktorú uvádzalo divadlo West. Medzi ďalšie divadelné tituly, v ktorých hrala, patrili Donaha!, Klietka bláznov, Muzikálový večer. Dobrú náladu na Slovensku šírila aj cez zábavné programy v Slovenskom rozhlase.

Veľmi milo a úsmevne pôsobila zábavná relácia Bonzáčik a na jej vtipných poznámkach sa televízni diváci smiali v relácii Inkognito. Jej hlas bol dobre známy aj z dabingu, a to najmä z maďarského animovaného seriálu Miazgovci.

Za svoje nezameniteľné herecké majstrovstvo získala viacero ocenení. V roku 1982 to bol titul Zaslúžilá umelkyňa a v roku 2007 ocenenie Kvet Tálie. Prezident udelil v januári 2013 Magde Pavelekovej Pribinov kríž II. triedy za mimoriadny prínos v oblasti kultúry.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok