V Timbuktu obnovili mauzóleá zničené islamistami

TASR
20.7.2015 10:02

Organizácia Spojených národov obnovila 14 mauzóleí v meste Timbuktu na severe Mali, ktoré pred troma rokmi zničili islamistickí extrémisti. Oznámila to Organizácia OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru.

V Timbuktu obnovili mauzóleá zničené islamistami
SITA/AP

Zabudnúť na chvíle pustošenia

Obnovené mauzóleá v púštnom meste, ktoré v minulosti patrilo k hlavným centrám učenia a obchodu v islamskom svete, otvorili v sobotu generálna riaditeľka UNESCO Irina Bokovová a malijská ministerka kultúry N'diaye Ramatoulaye Diallová.

"Oslavujeme deň, ktorý obracia stránku v našej temnej histórii. Rekonštrukcia týchto mauzóleí nám pomáha zabudnúť na chvíle pustošenia," povedal starosta Timbuktu Halle Ousmane. V Timbuktu na vrchole jeho vplyvu v 15. a 16. storočí pôsobilo 180 škôl a univerzít, ktoré prijímali tisíce študentov z celého moslimského sveta.

5.jpg

Nie extrémizmu

Islamskí radikáli obsadili Timbuktu v roku 2012 a zničili v ňom 14 zo 16 mauzóleí, zaradených za Zoznam svetového dedičstva UNESCO. Budovy s jednou miestnosťou, v ktorých sa nachádzajú hroby veľkých mysliteľov z mesta, extrémisti odsúdili ako symboly modlárstva.

Z mauzóleí ostalo sotva niečo viac než hromady trosiek, pripomínajúce krutú vládu militantov, ktorí v meste zaviedli extrému formu islamského práva, nútili ženy nosiť závoje, zakázali hudbu a vykonávali popravy a verejné bičovanie. Militantov vyhnala po takmer roku francúzska vojenská intervencia.

Rekonštrukcia mauzóleí trvala viac než rok a stála približne 500.000 dolárov, uviedlo UNESCO. Išlo o súčasť série projektov, ktoré organizácia uskutočňuje v
Timbuktu.

"Dodržali sme svoj sľub, preto sme tu, aby sme povedali nie extrémizmu a áno mieru, rozvoju a súčasne vzdali poctu komunite v
Timbuktu," povedala Bokovová s vyzdvihnutím miestnych obyvateľov, bez ktorých by obnova pamiatok nebola možná.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok