Nomináciám na Oscara vládne Hugo Martina Scorseseho

SITA, TA3
24.1.2012 19:19

oznamu kandidátov v 84. ročníku udeľovania Oscarov vládne mysteriózny dobrodružný film Hugo a jeho veľký objav s jedenástimi nomináciami. O prestížne ceny americkej Akadémie filmových umení a vied sa uchádza v kategóriách Výprava, Kamera, Kostýmy, Réžia, Strih, Najlepšia pôvodná filmová hudba, Najlepší film, Strih zvuku, Mix zvuku, Vizuálne efekty a Adaptovaný scenár.

Druhým najúspešnejším v počte nominácií je čierno-biely nemý The Artist s desiatimi, ktorý môže získať ocenenia v kategóriách Najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe (Jean Dujardin), Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe (Bérénice Bejo), Výprava, Kamera, Kostýmy, Réžia, Strih, Najlepšia pôvodná filmová hudba, Najlepší film a Pôvodný scenár.

Deviatku snímok nominovaných v kategórii Najlepší film dopĺňajú dramédia Deti moje, romantická komédia s prvkami fantasy Polnoc v Paríži, dráma Farba citov, športová dráma Moneyball, dráma Vojnový kôň, podobenstvo Strom života a dráma Príšerne nahlas a neuveriteľne blízko. Nominácie si vyslúžili aj piati režiséri filmov nominovaných v najprestížnejšej kategórii - Martin Scorsese (Hugo a jeho veľký objav), Michel Hazanavicius (The Artist), Alexander Payne (Deti moje), Woody Allen (Polnoc v Paríži) a Terrence Malick (Strom života).

V scenáristických kategóriách sú nominovaní autori adaptovaných scenárov snímok Moneyball (Aaron Sorkin, Steven Zaillian, Stan Chervin), Deti moje (Alexander Payne, Nat Faxon, Jim Rash), Hugo a jeho veľký objav (John Logan), Deň zrady (George Clooney, Grant Heslov, Beau Willimon), Jeden musí z kola von (Bridget O'Connor, Peter Straughan) a pôvodné scenáre filmov Polnoc v Paríži (Woody Allen), The Artist (Michel Hazanavicius), Dámska jazda (Kristen Wiig, Annie Mumolo), Odlúčenie Nadera a Simin (Asghar Farhadi) a Margin Call (J.C. Chandor).

O prestížnu trofej v hlavnej mužskej hereckej kategórii zabojujú Jean Dujardin (The Artist), George Clooney (Deti moje), Brad Pitt (Moneyball), Gary Oldman (Jeden musí z kola von) a Demián Bichir (Za lepší život). Päticu herečiek nominovaných za herecké výkony v hlavných úlohách tvoria Meryl Streep (Železná Lady), Michelle Williams (Môj týždeň s Marilyn), Viola Davis (Farba citov), Glenn Close (Albert Nobbs) a Rooney Mara (Muži, ktorí nenávidia ženy). Za herecké výkony vo vedľajších úlohách Akademici nominovali Christophera Plummera (Začiatky), Kennetha Branagha (Môj týždeň s Marilyn), Jonaha Hilla (Moneyball), Nicka Nolteho (Warrior), Maxa von Sydowa (Príšerne nahlas a neuveriteľne blízko) a herečky Bérénice Bejo (The Artist), Jessicu Chastain (Farba citov), Octaviu Spencer (Farba citov), Janet McTeer (Albert Nobbs) a Melissu McCarthy (Dámska jazda).

V kategórii Najlepší cudzojazyčný film je podľa očakávania nominovaná oceňovaná iránska dráma Odlúčenie Nadera a Simin režiséra a scenáristu Asghara Farhadiho. Päticu snímok dopĺňajú belgický Bullhead (originálny názov: Rundskop, réžia: Michael R. Roskam), kanadský Monsieur Lazhar (Philippe Falardeau), izraelský Footnote (Hearat Shulayim, Joseph Cedar) a poľský In Darkness (Agnieszka Holland). Jednoznačným favoritom tohtoročnej sezóny filmových cien medzi zahraničnými filmami je však spomínané Odlúčenie Nadera a Simin, známe aj pod anglickým názvom A Separation. Snímka, ktorá získala na minuloročnom Medzinárodnom filmovom festivale v Berlíne päť cien, vrátane Zlatého medveďa pre režiséra a Strieborného medveďa pre hercov (Peyman Moadi a Shahab Hosseini) a herečky (Leila Hatami a Sareh Bayat), má okrem toho na svojom konte British Independent Film Award pre najlepší zahraničný nezávislý film, Zlatý glóbus pre najlepší cudzojazyčný film a v tejto kategórii ho za najlepší film uplynulého roka vyhlásili aj viaceré asociácie filmových kritikov. Do slovenských kín by sa mala snímka dostať v druhej polovici roka, pravdepodobne ako súčasť putovnej prehliadky Projekt 100-2012.

Oscara pre najlepší animovaný film môže získať Rango, Kocúr v čižmách, Kung Fu Panda 2, A Cat in Paris alebo Chico & Rita. V kategórii dokumentárnych filmov Akadémia nominovala snímky Hell and Back Again, If a Tree Falls: A Story of the Earth Liberation Front, Paradise Lost 3: Purgatory, Pina a Undefeated.

Nominácie v desiatich z 24 kategórií dnes spolu s prezidentom americkej Akadémie filmových umení a vied Tomom Sherakom počas tlačovej konferencie v Samuel Goldwyn Theater v Beverly Hills predstavila herečka Jennifer Lawrence. Udeľovanie Oscarov, ktoré bude moderovať Billy Crystal, sa uskutoční 26. februára v hollywoodskom Kodak Theatre. Priamy prenos budú naživo vysielať vo viac než 220 krajinách po celom svete.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok