Maďarsko dokončilo skúšobný úsek zábran na hraniciach so Srbskom

TASR
18.7.2015 18:37

Maďarská armáda dokončila budovanie 175-metrového skúšobného úseku dočasnej zábrany na maďarsko-srbských hraniciach. Na uvedenom úseku pri juhomaďarskej obci Mórahalom využili štyri rôzne technológie.

Maďarsko dokončilo skúšobný úsek zábran na hraniciach so Srbskom
SITA/AP

Na výstavbe sa zúčastnilo 43 príslušníkov armády z útvarov v Hódmezövásárhelyi, Szentesi a Szolnoku. Vláda vyberie najvhodnejší zo štyroch modelov zábrany pre celý 175-kilometrový maďarsko-srbsko hraničný úsek.

Minister obrany Csaba Hende vyhlásil, že armáda disponuje všetkými schopnosťami potrebnými na vybudovanie plota, ktorého cieľom je potlačiť migračnú vlnu. Šéf rezortu obrany oznámil, že do výstavby zábran nasadia celkom 900 vojakov, termín ukončenia projektu je 30. november.

V tomto roku ilegálne prekročilo maďarské hranice vyše 81.300 migrantov, z nich vyše 80.000 smerom od Srbska. Plot bude iba dočasný. Jeho cieľom je usmerniť vlnu migrantov zo zelenej hranice na hraničné priechody. "Prijmeme aj naďalej každého migranta, ktorý sa oprávnene uchádza o utečenecký štatút," vyhlásil tento týždeň šéf rezortu vnútra Sándor Pintér s poznámkou, že doposiaľ takýchto migrantov bolo iba osem percent.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok