Dcéra niekdajšieho ruského premiéra bude pracovať pre Kyjev

ČTK
18.7.2015 16:55

Pozornosť opozičných médií a odsúdenie ruských nacionalistov vyvolala správa o rozhodnutí známej ruskej političky Marije Gajdarovej dať sa do služieb ukrajinskej štátnej správy.

Dcéra niekdajšieho ruského premiéra bude pracovať pre Kyjev
wikipédia

Dlhodobá kritička ruskej politiky

Tridsaťtriročná pravicovo orientovaná aktivistka je dcérou Jegora Gajdara, ktorý sa v 90. rokoch výrazne angažoval vo vrcholovej ruskej politike a krátko vykonával aj úrad premiéra. Gajdar, syn spisovateľa Arkadija Gajdara, podľahol v roku 2009 srdcovému záchvatu.

Marija Gajdarová bola na Ukrajine menovaná zástupkyňou gubernátora Odeskej oblasti Michaila Saakašviliho, niekdajšieho gruzínskeho prezidenta. Rovnako ako on má v úmysle získať ukrajinské občianstvo, informovala kyjevská tlač. Gajdarová ruskú politiku na Ukrajine dlhodobo kritizuje, nesúhlasí s anexiou Krymu a odsudzuje bojové akcie proruských povstalcov. V Saakašviliho úrade sa má starať o reformu oblastnej správy a kontakty s cudzinou.

Doma považovaná za zradkyňu

Rozhodnutie Gajdarovej vyvolalo v kruhoch blízkych Kremľu nevôľu, pretože služba pre ukrajinský režim, ktorý ruská propaganda označuje za fašistický, je považovaná za zradu. Dokonca aj predstaviteľ pravicového prúdu ruskej politiky Nikita Belych, kirovský gubernátor, o Gajdarovej vyhlásil, že sa "postavila nie len proti ruskej štátnej moci, ale aj proti všetkým ruským spoluobčanom".

Gajdarová nie je jedinou známou osobnosťou, ktorá sa v týchto dňoch rozhodla na protest proti pomerom v Rusku pôsobiť v zahraničí. Trvalé presídlenie do Nemecka oznámila Žanna Nemcovová, dcéra opozičného politika Borisa Nemcova, ktorého koncom februára zavraždili v Moskve. Dôvodom jej exilu sú vyhrážky, ktoré vraj po smrti svojho otca dostáva.

Nemcovová bude podľa ruských médií pôsobiť v ruskom vysielaní nemeckej rozhlasovej stanice Deutsche Welle.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok