Sagan opäť na stupni víťazov, predbehol ho iba Avermaet

TA3 TASR SITA
17.7.2015 17:40

Belgičan Greg van Avermaet vyhral 13. etapu cyklistických pretekov Tour de France, ktorá viedla z Muret do Rodez a merala 198,5 km. V závere zdolal Petra Sagana, ktorý finišoval druhý už štvrtýkrát na tohtoročnej Tour.

Rozhodla koncovka

Cyklista Tinkoff-Saxo je naďalej držiteľom zeleného dresu vedúceho muža bodovacej súťaže. Tretí finišoval Jan Bakelants z Belgicka. V žltom drese zostal naďalej Chris Froome, s kolegami z tímu Sky neponechali ani v tranzitnej etape nič na náhodu. Etapa mala očakávaný scenár, v úniku od začiatku do posledných kilometrov bolo šesť jazdcov, rozhodovalo sa však v koncovke do mierneho kopca.

Trinásta etapa bola po troch dňoch pyrenejských galejí pre cyklistov oddychovejšou, ale rozhodne nie jednoduchou. Trasa z Muret do Rodez ponúkala viacero možností na úniky a záver s tromi horskými prémiami nižších kategórií a ďalšími menšími stúpaniami v posledných 67 km nebol určený pre klasických šprintérov.

Hneď po štarte unikla štvorica Alexandre Geniez (FDJ), Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), Cyril Gautier (Europcar) a Wilco Kelderman (LottoNL-Jumbo), ktorú neskôr dostihli Nathan Haas (Cannondale-Garmin) a Pierre-Luc Périchon (Bretagne).

Saganovi opäť chýbalo málo

Spomenutá šestica mala rýchlo štvorminútový náskok. Čelo pelotónu kontrolovali predovšetkým jazdci tímu Giant-Alpecin. Šprintéri boli v permanencii už na 92. km v Laboutarie, kde sa bojovalo o body na rýchlostnej prémii. Špurt pelotónu vyhral André Greipel, Peter Sagan skončil o tri priečky za ním a virtuálne prenechal Nemcovi zelený dres.

Jazdec Tinkoff-Saxo mal pri špurte menšiu kolíziu, keď sa dostal medzi dvojicu Greipel, Mark Cavendish a hrozil aj pád. Náskok vedúcej šestice sa znižoval len veľmi pomaly. Iniciatívu prevzal v balíku tím Tinkoff-Saxo, ktorý sa snažil dotiahnuť dopredu Petra Sagana. V závere to skúšal individuálne Nathan Haas, ale zvyšná pätica ho postupne dorazila. Ešte 15 km pred cieľom mali utečenci náskok 1:15 min. Následne to ešte samostatne skúsilo trio Gautier, Kelderman a Gendt, ich náskok postupne klesal.

Peter Sagan išiel pozične veľmi dobre, držal si miesto v popredí pelotónu. Snaha trojice sa skončila 400 m pred cieľom, potom si to medzi sebou rozdali Van Avermaet so Saganom. Slovákovi opäť chýbalo málo k prvenstvu.

"Dnes som chcel bezpodmienečne vyhrať a získať ešte viac bodov do súťaže o zelený dres. Nemal som dostatok šťastia. Nezačal som skoro šprintovať. Moja chyba bola v tom, že som dlho čakal a ešte čakal a neskoro šiel do toho. Preto to nevyšlo. Bola to moja chyba. Poďakovať sa však musím celému tímu. Napriek ich pomoci som neurobil to, čo som chcel urobiť, čiže vyhrať etapu. Ide sa ďalej, ale to, že som dnes nevyhral, je veľká škoda. A len a len moja chyba," povedal Peter Sagan.

Tour de France 2015
13. etapa, Muret - Rodez, 198,5 km
1. Greg Van Avermaet (Bel./BMC Racing) 4:43:42 h., 2. Peter SAGAN (SR/ Tinkoff - Saxo) - rovnaký čas, 3. Jan Bakelants (Bel./AG2R) +3 s., 4. John Degenkolb (Nem./Giant), 5. Paul Martens (Nem./LottoNL), 6. Chris Froome (V.Brit./Team Sky), 7. Vincenzo Nibali (Tal./Astana), 8. Alberto Contador (Šp./Tinkoff - Saxo), 9. Alejandro Valverde (Šp./Movistar), 10. Tejay van Garderen (USA/BMC Racing) - všeti +7

priebežná klasifikácia: 1. Froome 51:34:21 h., 2. Tejay van Garderen (USA/BMC Racing) +2:52 min., 3. Nairo Quintana (Kol./Movistar) +3:09, 4. Valverde +3:58, 5. Geraint Thomas (V.Brit./Team Sky) +4:03, 6. Contador +4:04, 7. Robert Gesink (Hol./LottoNL) +5:32, 8. Tony Gallopin (Fr./Lotto) +7:32, 9. Nibali +7:47, 10. Bauke Mollema (Hol./Trek) +8:01 ... 49. SAGAN +01:09:20 h.

bodovacia súťaž: 1. SAGAN 285, 2. Andre Greipel (Nem./Lotto) 261, 3. Degenkolb 228, 4. Mark Cavendish (V.Brit./Etixx-Quick Step) 192, 5. Bryan Coquard (Fr./Europcar) 120, 6. Van Avermaet 111, 7. Froome 109, 8. Zdeněk Štybar (ČR/Etixx-Quick Step) 78, 9. Valverde 77, 10. Galopin 76

Froome: Jazdím aj za nosorožce

Britský cyklista Chris Froome jazdí na Tour de France aj za nosorožce. Líder priebežného poradia TdF 2015 pred štartom predstavil svoj nový stroj, ktorý má vpredu na kostre namalovaného rozzúreného nosorožca. Froome chce aj takýmto spôsobom bojovať proti pytliakom, ktorí zabíjajú tieto živočíchy pre ich rohy.

Africký rodák Froome podľa vlastných slov žil s nosorožcami, slonmi a inou divou zverou. Narodil sa a vyrastal v Keni. "Chcem upozorniť na pytliactvo. Nezmyselné zabíjanie nosorožcov a slonov sa musí skončiť," uviedol Froome na sociálnej sieti Twitter.

Rohy nosorožcov sú v ázijských krajinách považované za luxusný tovar. Najčastejšie sa využívajú v tradičnej čínskej medicíne alebo ako módne doplnky poukazujúce na spoločenský status ich majiteľov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok