Strana Sieť navrhla zmeny exekučného poriadku, chce chrániť vodárne

SITA
17.7.2015 16:08

Strana Sieť prostredníctvom poslanca Miroslava Beblavého predložila do Národnej rady návrh novely exekučného poriadku. Právna úprava má zabrániť exekúcii podielu samospráv vo vodárenských spoločnostiach.

Strana Sieť navrhla zmeny exekučného poriadku, chce chrániť vodárne
SITA

Exekučná imunita

Sieť tak reaguje na hrozbu privatizácie akcionárskeho podielu mesta Martin v Turčianskej vodárenskej spoločnosti, ktorú nastolila exekúcia mesta pre spornú pohľadávku za 8,4 mil. eur.

Novelou zákona sa upravujú ustanovenia exekučného poriadku týkajúce sa exekučnej imunity. Právna úprava má zabezpečiť, aby exekúcii nepodliehala ani majetková účasť územnej samosprávy v právnických osobách, ktoré v rámci predmetu činnosti alebo predmetu podnikania nakladajú s vecami, ktoré podľa ústavy sú vo vlastníctve Slovenskej republiky.

Takáto úprava sa týka najmä tých strategických podnikov územnej samosprávy, ktoré sa zaoberajú vodou. Po exekúcii majetkových účastí v nich by cena vody podľa Beblavého veľmi pravdepodobne stúpla, čo by malo negatívny vplyv na hospodárenie obyvateľstva, a aj na rozpočet danej územnej samosprávy.

Žiadali o pomoc premiéra

"V otvorenom liste požiadalo predsedu vlády vyše 18-tisíc Turčanov a 60 starostov naprieč politickým spektrom, aby sa turčianska voda nedostala do rúk privatizérom a exekútorom. Premiér im na dvakrát v priamom prenose pomoc odmietol," uviedol predseda strany Sieť Radoslav Procházka.

Podpredseda strany a martinský primátor Andrej Hrnčiar odkázal premiérovi Robertovi Ficovi, že od neho nechce už vôbec nič. "Ukázal, že žiadosť 18 tisíc ľudí mu nestojí za pozornosť. Osud turčianskej vody má teraz v rukách 83 poslancov Smeru. Môžu potvrdiť, že to s ochranou vody ako strategickej suroviny a odmietaním privatizácie prirodzených monopolov myslia vážne," povedal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok