Európska únia schválila preklenovací úver pre Grécko

TA3 SITA TASR
17.7.2015 15:23

Európska únia schválila preklenovací úver pre Grécko vo výške 7,2 miliardy eur, ktorý má udržať krajinu nad vodou, kým dostane tretí balík finančnej pomoci. Atény by peniaze mali dostať v pondelok.

Budú môcť splatiť podlžnosti

"Táto dohoda, ktorú podporilo 28 členských štátov Európskej únie, zachráni Grécko pred bezprostrednou platobnou neschopnosťou," uviedol podpredseda Európskej komisie pre euro Valdis Dombrovskis pred novinármi v Bruseli. Grécko dostane peniaze z preklenovacieho úveru v pondelok, dodal.

Peniaze umožnia Grécku splatiť jeho podlžnosti voči Medzinárodnému menovému fondu a gréckejcentrálnej banke i vyrovnať splátku Európskej centrálnej banke vo výške 3,5 miliardy eur.

Ministri financií eurozóny okrem toho urobili ďalší krok v schvaľovaní tretieho balíka pomoci pre
Gréckov hodnote až 86 miliárd eur, keďže národné parlamenty odobrili otvorenie rokovaní o balíku. "Sme svedkami európskej solidarity v akcii," uviedol Dombrovskis. "Tí, ktorí tvrdia, že Európa nie je solidárna, sa mýlia. Solidarita však vyžaduje zodpovednosť."

Splatnosť tri mesiace

Európsky stabilizačný mechanizmus vydal vyhlásenie, v ktorom uviedol, že jeho Rada guvernérov schválila rozhodnutie týkajúce sa poskytnutia tretieho balíka pomoci Grécku. Tento krok otvára cestu pre EÚ a MMF, aby rokovali s gréckou vládou o presných podmienkach ďalšieho úverového programu. Po finalizácii budú musieť dohodu ešte schváliť ministri financií eurozóny a niektoré národné parlamenty.

"Myslím si, že je dostatok času na dosiahnutie dohody do druhej polovice augusta, a dúfam, že ju aj dosiahneme," uviedol Dombrovskis.
Preklenovací úver bude mať maximálnu splatnosť tri mesiace a bude uvoľnený v dvoch tranžiach.

Nemci i Rakúšania schválili otvorenie rokovaní

Poslanci dolnej komory nemeckého parlamentu odsúhlasili otvorenie rokovaní o treťom programe núdzovej pomoci pre Grécko po tom, ako nemecká kancelárka Angela Merkelová uviedla, že alternatívou dohody s Aténami by bol chaos.

Dolná komora Bundestagu, ktorej súhlas s rokovaniami je rozhodujúci, ich začatie schválila 439 hlasmi. Proti bolo 119 poslancov a hlasovania sa zdržalo 40. Merkelová pred hlasovaním vyhlásila, že návrhy, podľa ktorých by Atény mohli dočasne opustiť eurozónu, by nefungovali.

Mandát na otvorenie vyjednávaní o novom programe núdzovej pomoci pre Grécko dali svojej vláde aj rakúski poslanci. Za odštartovanie rokovaní o trojročnom núdzovom úvere pre Atény v sume do 86 mld. eur sa vyslovila väčšina poslancov rakúskeho parlamentu.

Šéfka Medzinárodného menového fondu Christine Lagardeová v piatok uviedla, že fond by sa mohol podieľať na "celkovom" balíčku pomoci, ktorý ma opäť dostať grécku ekonomiku na správnu cestu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok