Taliban čakajú rokovania o mieri s afgánskou vládou, odobril ich líder islamistov

ČTK
15.7.2015 12:37

Mulla Umar uviedol, že náboženské nariadenia nezakazujú mierové rokovania s nepriateľmi.

Taliban čakajú rokovania o mieri s afgánskou vládou, odobril ich líder islamistov
SITA

Cieľom je ukončenie okupácie

Šéf afgánskeho islamského hnutia Taliban mulla Muhammad Umar podporil mierové rozhovory Talibanu s vládou v Kábule. Mulla Umar uviedol, že rokovania sú "legitímne" a ich cieľom je  "ukončenie okupácie krajiny medzinárodnými silami“. Informovala o tom agentúra AP.

Líder Talibanu, ktorý žije na tajnom mieste, pravdepodobne niekde v Pakistane a zriedkavo vydáva vyhlásenia. Rovnako vyzval na zjednotenie všetkých moslimov sveta. Sľúbil, že Taliban bude pokračovať vo svätej vojne, pokiaľ všetci zahraniční vojaci neopustia afgánske územie.

Ďalšie rokovania nemajú stanovený termín

Mierový dialóg medzi vládou a Talibanom sa začal minulý týždeň v Pakistane za prítomnosti USA a Číny. Mulla Umar sa o rokovaniach z minulého týždňa vo svojom prejave priamo nezmienil, vyjadril sa ale k mierovým rozhovorom obecne.

"Súčasne s ozbrojenou svätou vojnou predstavujú politické úsilie a mierová cesta legitímne prostriedky islamu,“ povedal mulla Umar. "Náboženské nariadenia nezakazujú stretávanie, a dokonca ani mierové kontakty s nepriateľmi," dodal.

Posolstvo mullu Umara bolo zverejnené deň pred islamským sviatkom íd-al-fitr, ktorý nasleduje po pôstnom mesiaci ramadán. Podľa agentúry AFP sa ďalšia schôdzka zástupcov Talibanu a afgánskej vlády plánuje po skončení trojdňového sviatku íd-al-fitr. Výkonný afghánsky premiér Abdulláh Abdulláh ale uviedol, že zatiaľ nie je známe, kedy a kde presne sa rokovania uskutočnia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok