Sonda New Horizons je pripravená na historický prelet okolo Pluta

SITA TA3 TASR
13.7.2015 10:25

Vesmírna sonda New Horizons je podľa odborníkov z amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír pripravená na utorkový historický prelet okolo trpasličej planéty Pluto a jej piatich mesiacov.

Rozdielne svety

Sonda sa momentálne nachádza približne 1,5 milióna kilometrov od Pluta a takmer päť miliárd kilometrov od Zeme. Prenos rádiového signálu medzi sondou a Zemou trvá niekoľko hodín, a preto ju technici v riadiacom centre na Johns Hopkins University nemôžu ovládať v reálnom čase.

Sonda už počas približovania sa poslala množstvo snímok Pluta a jeho najväčšieho mesiaca Chárona, na ktorých je vidieť napríklad jasný rozdiel vo sfarbení oboch tiel. To vedcov prekvapilo, keďže predpokladajú, že obe telesá vznikli kolíziou objektov v ranom štádiu Slnečnej sústavy, a mali by sa preto na seba viac podobať.

"Vyzerajú, akoby šlo o dva úplne rozdielne svety, ktoré pokojne mohli vzniknúť miliardy kilometrov od seba,"
uviedol vedúci misie Alan Stern.

Najrýchlejšia sonda v histórii

Sonda taktiež odhalila na povrchu Pluta štyri tmavé škvrny, z ktorých každá má priemer približne 500 kilometrov. Ich pôvod zatiaľ nie je známy. Posledný kontakt so sondou je naplánovaný na utorok o 5:17 SELČ. Sonda sa následne odmlčí, pretože bude príliš zaneprázdnená na komunikáciu zo Zemou.

Okolo Pluta preletí vo vzdialenosti 12 500 kilometrov a okrem samotnej trpasličej planéty a spomínaného Chárona bude fotografovať aj ďalšie štyri mesiace - Styx, Nix, Kerberos a Hydru. Správa s informáciami o prelete by mala na Zem doraziť v stredu nadránom.

Sondu New Horizons s hmotnosťou 478 kilogramov vypustil do vesmíru 19. januára 2006 americký Národný úrad pre letectvo a vesmír. Ide o najrýchlejšiu sondu v histórii vesmírneho výskumu. Vo februári 2007 sa priblížila k Jupiteru, pričom gravitácia planéty ju vymrštila ďalej. Po prelete okolo Pluta sa následne zameria na objekty v Kuiperovom páse a v roku 2029 by mala opustiť Slnečnú sústavu.

Pluto je väčšie ako si vedci mysleli

Trpasličia planéta Pluto je o niečo väčšia, ako si vedci doteraz mysleli. Vedci z amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír oznámili, že na základe údajov sondy New Horizons odhadli veľkosť tohto vzdialeného chladného telesa.

Merania sondy, ktorá v utorok dorazí k Plutu, naznačujú, že polomer Pluta je 1185 kilometrov, plus mínus desať kilometrov. Je to o 30-50 kilometrov viac, ako boli predošlé odhady. Podľa vedca Alana Sterna to môže znamenať, že Pluto má menšiu hustotu, než sa doteraz predpokladalo. Zrejme má ľadové jadro. Sonda New Horizons letela k Plutu takmer desať rokov.

111.jpg

Sonda poslala množstvo snímok Pluta

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok