Šéf Nintenda Satoru Iwata zomrel na rakovinu

SITA
13.7.2015 08:38

Vo veku 55 rokov zomrel v sobotu programátor a prezident japonskej spoločnosti Nintendo Satoru Iwata. Rodáka z japonského mesta Sapporo trápil nádor na žlčovodoch.

Šéf Nintenda Satoru Iwata zomrel na rakovinu
SITA/AP

Zomrel v Kjótskej univerzitnej nemocnici

Pre zdravotné problémy sa dlhší čas nezúčastňoval na akciách prezentujúcich nové technológie. Chýbal aj júnovom E3 - Electronic Entertainment Expo, ktoré sa konalo v Los Angeles. Naposledy vydýchol v Kjótskej univerzitnej nemocnici.

O úmrtí Iwatu informovali zástupcovia spomínanej firmy, ktorú preslávili hry ako Pokémon či Super Mario. Na sociálnych sieťach sa už objavilo množstvo odkazov od fanúšičiek a fanúšikov, ktorí sa mu poďakovali za krásne spomienky na detstvo i za to, že spájal rodiny.

"To, čo vytvoril, nebola iba technológia. Bol tvorcom celej kultúry. To, čo priniesol, nebol iba produkt. Dal ľuďom niečo, čo je večné, čo si pamätajú z detstva. Bol výnimočný," vyjadril sa expert na technológie Nobujuki Hajaši.

V spoločnosti od roku 2000

Satoru Iwata sa narodil 6. decembra 1959. Začínal ako programátor v spoločnosti HAL Laboratory. Pre Nintendo začal pracovať v roku 2000 a o dva roky neskôr sa stal jeho prezidentom. Počas jeho pôsobenia vo firme uviedli na trh viacero herných konzol, ktoré si získali obľubu verejnosti.

To, kto bude novým prezidentom spoločnosti, zatiaľ nie je známe. Dočasne jej vedením poverili tvorcov videohier Šigeru Mijamaota a Genja Takedu. "Na vizitke som prezidentom korporácie, v mojej hlave som tvorcom videohier, no v srdci som hráč," vyjadril sa o sebe Iwata v roku 2005 na Game Developers Conference. Pochovajú ho 17. júla.

1.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok