Ukrajina zvyšuje odber plynu zo Slovenska

SITA
10.7.2015 13:11

Ukrajina zvýši odber plynu zo Slovenska o približne 21 %, aby mohla naplniť svoje podzemné zásobníky. Uviedol to hovorca ukrajinskej firmy Ukrtransgaz, ktorá má monopol na tranzit plynu.

Ukrajina zvyšuje odber plynu zo Slovenska
SITA/AP

Potrebujú naplniť zásobníky

Denný objem dodávok plynu zo Slovenska na Ukrajinu tento mesiac predstavoval 13,6 mil. metrov kubických, v piatok však spoločnosť doviezla zo Slovenska 16,5 mil. metrov kubických plynu.

Ako ďalej uviedol hovorca spoločnosti, Ukrajina od 1. do 9. júla celkovo denne dovážala 27 mil. metrov kubických plynu a do zásobníkov uskladnila 12,2 mld. metrov kubických zemného plynu.

Rozhodnutiu predchádzali neúspešné rokovania

Ukrajinská štátna plynárenská spoločnosť Naftogaz s účinnosťou od 1. júla prestala nakupovať plyn od ruského koncernu Gazprom. Rozhodnutiu predchádzali neúspešné rokovania o kontrakte na dodávky zemného plynu z Ruska v treťom štvrťroku.

Ukrajina sa následne zaviazala, že naplní svoje zásobníky plynu do takej miery, aby bol v systéme dostatočný tlak na transport ruského plynu do Európy počas zimného obdobia. Približne 40 % ruského plynu smerujúceho do EÚ prechádza územím Ukrajiny.

Predstavitelia ukrajinského sektora energetiky pre agentúru Reuters uviedli, že Ukrtransgaz musí uskladniť denne zhruba 60 mil. metrov kubických plynu, aby sa zabezpečilo vykrytie dopytu počas zimy a bezpečnosť dodávok plynu z Ruska do Európy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok