Slovan vyhral v domácej odvete, postupuje aj Žilina a Trnava

SITA TASR
9.7.2015 21:33

Na súperovej pôde belasí vyhrali 6:0, svoju prevahu potvrdili víťazstvom aj na domácej pôde. Do druhého predkola Európskej ligy UEFA postupuje aj Žilina, ktorá narazí na moldavský klub Dacia Kišiňov. Postup si po dvoch remízach vybojoval aj Spartak Trnava.

Čaká ich University College Dublin

Futbalisti ŠK Slovan Bratislava zvíťazili vo štvrtkovom domácom odvetnom stretnutí prvého predkola Európskej ligy 2015/2016 nad klubom College Europa z Gibraltáru 3:0. Tretie mužstvo uplynulej sezóny najvyššej slovenskej súťaže Fortuna ligy si z minulotýždňového zápasu na súperovej pôde priviezlo luxusný náskok 6:0.

Na Slovan čaká v druhom predkole EL ďalší protivník s menovkou College v názve - írsky tím University College Dublin, ktorý v prvom eliminačnom predkole prešiel cez luxemburský F91 Dudelange. Úvodný duel odohrajú "belasí" 16. júla na Pasienkoch, odvetu o týždeň neskôr 23. 7. vonku.

Priebeh zápasu

Ako na stredajšej predzápasovej tlačovej besede avizoval generálny manažér a šéf realizačného tímu "belasých" Dušan Tittel, v základnej zostave domácich sa objavil skúsený zakončovateľ Róbert Vittek. Na vyľudnených Pasienkoch už v 4. min po vysunutí bratislavského kapitána Marka Milinkoviča išiel Adam Zreľák sám na hosťujúceho brankára Joseho Bellida, ale ani na dvakrát nedostal loptu za jeho chrbát.

V 21. min si v “päťke” spracoval dlhé autové vhadzovanie Jakuba Podaného stopér Nicolás Gorosito a ľavačkou poslal vysoko favorizovaný Slovan do vedenia. V 35. min stredom ihriska prenikol rýchly Podaný, z kraja pokutového územia odcentroval a ponúknutú príležitosť s prehľadom hlavičkou využil Zreľák. V 38. min gólman “belasých” Martin Krnáč zneškodnil priamy kop gibraltárskeho útočníka Christian Toncheffa.

V 67. min zvýšil na rozdiel triedy v prospech Bratislavčanov premeneným pokutovým kopom Vittek, brankára outsidera poslal na opačnú stranu a skóroval prízemnou strelou k žrdi. O 7 min neskôr mohol 33-ročný Vittek pridať svoj druhý gól v súboji, no po centri Zreľáka hlavičkoval tesne nad. Následne ho vystriedal Tamás Priskin.

Najbližší súper Slovana UCD reprezentuje Írsko v pohárovej Európe na základe rebríčka fair play. Síce skončil až tretí v národnom meradle, dve najslušnejšie družstvá Dundalk a St. Patrick's Athletic si v minulom ročníku 2014 hranom systémom jar - jeseň vybojovali miestenky vďaka umiestneniam v lige. University College Dublin aktuálne účinkuje v druhej najvyššej domácej súťaži, keďže minulý rok neuspel v baráži o prvoligovú príslušnosť v dvojzápase s Galway United. 

Konečný výsledok:
ŠK Slovan Bratislava (SR) - College Europa (Gibr.) 3:0 (2:0) - prvý zápas 6:0, do druhého predkola postúpil Slovan 
Góly: 21. Gorosito, 35. Zreľák, 67. Vittek (z pok. kopu), ŽK: 31. F. Kubík, 82. K. Mészáros - 45. Diego Pacheco, rozhodoval: Alexandru Tean (Mold.), 2154 divákov 

Zostavy: 
ŠK Slovan Bratislava: Krnáč - Sekulič, Dobrotka, Gorosito (43. Saláta), Podaný - Lásik (46. K. Mészáros), Simovič - Milinkovič, Zreľák, F. Kubík - Vittek (75. Priskin)

College Europa: Bellido - Diego Pacheco, Alberto Sánchez, Plazanič, Piňero - Jukič (64. Alejandro Ortega), Akrapovic, Javier López, J. Moreno (72. A. Sokol) - F. Luque, Toncheff (86. K. Morgan)

Postupuje aj Žilina

Futbalisti MŠK Žilina postúpili do 2. predkola Európskej ligy UEFA 2015/2016. Vo štvrtkovej odvete toho prvého triumfovali doma nad Glentoran FC 3:0 a po víťazstve 4:1 z úvodného duelu sa suverénnym spôsobom prebojovali ďalej. Severoírsky klub v druhom stretnutí "zostrelil" hetrikom chorvátsky kanonier Matej Jelič.

V druhom predkole narazí slovenský vicemajster na moldavský klub Dacia Kišiňov, ktorý vyradil KF Ranova po víťazstvách 1:0 vonku a 4:1 doma. Prvý duel je na programe už budúci štvrtok, odveta následne o týždeň neskôr.

odveta 1. predkola Európskej ligy UEFA 2015/2016:
MŠK Žilina - Glentoran FC 3:0 (1:0)

Góly: 44., 55. a 66. Jelič. Rozhodovali: B. Pašaj - Doda, E. Pašaj (všetci Alb.), ŽK: Bénes - Holland, 2897 divákov
zostavy a striedania:
MŠK Žilina: Volešák - Mabouka, Vavro, Škriniar, Letič - Pečovský (59. Káčer) - Špalek (59. Čmelík), Bénes, Škvarka, Mihalík - Jelič (79. Paur)
Glentoran FC: Morris - Holland, Birney, Magee (79. Garett), Kane - Gibson - Gordon, McCullough, McAlorum (67. Nelson) - McCafffrey (76. Addis) - McMenamim
/prvý zápas 4:1 - do 2. predkola postúpila Žilina/

Priebeh zápasu

Žilina nastúpila na odvetu v pozmenenej zostave, no hlavne s vedomím, že má k dispozícii prakticky postupový výsledok 4:1 z prvého vzájomného duelu. Jej hráčov to však neodradilo od útočnej aktivity a pred domácimi divákmi sa snažili od začiatku hrať atraktívny futbal. Glentoran zasa postavil svoju hru na dôraznej defenzíve. Hoci percentuálne na lopte aj herne v poli ovládala loptu Žilina, šance si nevytvárala, pod čo sa podpísali najmä kombinačné zlyhania. Diváci z tribún na to reagovali len neuspokojivým piskotom.

Na druhej strane mohli otvoriť skóre hostia, McMenamin v 34. minúte však mieril ľavačkou len do Volešáka a neskôr prehlavičkoval bránu v tutovke aj Gordon. Žilina napokon ešte do polčasu gólovo udrela. Jeliča najskôr obralo o radosť ofsajdové postavenie, no v 44. minúte už z ľavej strany šestnástky trafil presne.

Do druhého dejstva síce vstúpil Glentoran so snahou vyrovnať, no gólu sa napriek dvom ohrozeniam Volešáka nedočkal. Jeho nádeje definitívne stroskotali v 55. minúte, keď sa druhýkrát z hranice "veľkého vápna" presadil Jelič. Upokojil tak nielen spoluhráčov, ale aj trénera Guľu, ktorý stiahol z hry Špaleka s Pečovským a priestor prenechal Káčerovi s Čmelíkom.

Žilina mala hru vo svojich rukách. Snažila sa aktívne zapájať oba krídelné priestory, pričom z toho ľavého prišla v 66. minúte Čmelíkova prízemná prihrávka, po ktorej Jelič jemným dotykom zavŕšil hetrik. Do konca stretnutia sa povzbudení Žilinčania snažili pridať aj ďalšie úspechy, ale zo závarov pred hosťujúcou bránou už gólovo nezapršalo. A to ani v momente, keď loptu od prechodu cez bránkovú čiaru delili len centimetre.

Spartak Trnava remizoval s Olimpicom Sarajevo

Futbalisti Spartaka Trnava postúpili do 2. predkola Európskej ligy UEFA 2015/2016. Vo štvrtkovej odvete 1. predkola remizovali s Olimpicom Sarajevo z Bosny a Hercegoviny 0:0 na štadióne ViOn-u Zlaté Moravce.

"Andeli" v prvom súboji na Olympijskom štadióne v Sarajeve remizovali 1:1 a idú ďalej gólom zo súperovho ihriska. Zverenci trénera Juraja Jarábka sa v 2. predkole EL stretnú s Linfield FC zo Severného Írska. V prvom zápase vyhrali doma Severní Íri nad NSÍ Runavík z Faerských ostrovov 2:0, v druhom im stačila prehra 3:4.

odveta 1. predkola EL 2015/2016:
Spartak Trnava - Olimpic Sarajevo 0:0

ŽK: Mikovič, Tóth, Vlasko, Jakubech - Bogičevič, Muharemovič, Handžič, Smajič, Regoje, Raščič, Karič, rozhodoval: Rogers (Ír.), 3011 divákov.
/prvý zápas: 1:1, do 2. predkola postúpil Spartak/
zostavy a striedania:
Trnava: Jakubech - Tóth, Nikolič, Godál, Čonka - Casado, Sabo - Halilovič (58. Schranz), Vlasko (90. Greššák), Cleber (10. Harba) - Mikovič
Sarajevo: Hamzič - Gligorov, Regoje, Bogičevič, Merajič - Handžič (80. Jusufovič), Muharemovič - Pandža, Smajič (55. Karič), Brkovič (65. Stefan) - Raščič

Priebeh zápasu

Náporom začali hostia, usadili sa na polovici Spartaka, ale za prvých päť minút nič nevytvorili. V 10. minúte musel zraneného Trnavčana Clebera vystriedať Harba. Ten sa v 13. minúte dostal do úniku po pravej strane, ale strieľal slabo. V ďalších fázach sa hral nervózny futbal, plný osobných súbojov a faulov. Chýbala súvislá kombinácia a gólové šance. Až v 37. minúte zaujala akcia Haliloviča, ktorý strieľal tvrdo, ale len do náručia pripraveného brankára hostí.

Súperi sa dobre kontrolovali, Bosniaci hrali úplne vyrovnanú partiu, hoci viac sa hralo na ich polovici. Až záver polčasu priniesol viac futbalového vzrušenia. Najprv to skúsil Vlasko z priameho kopu v 44. minúte, ale obrana zblokovala na roh. Potom po spätnej prihrávke Čonku pálil nad Mikovič a v nadstavenom čase opäť Vlasko opäť z priameho kopu namieril veľmi nepresne.

Druhý polčas začali aktívnejšie domáci, v 48. minúte lob Saba ale z uhla skončil nad. V 53. minúte mohli udrieť hostia, po prihrávke Smajiča mal šancu Pandža, ale netrafil presne. Trnava hnaná neustálym povzbudzovaním vlastných fanúšikov, sa rútila do zakončenia v 60. minúte, ale Mikovič zle trafil z voleja. V 69. minúte napriahol Vlasko z 20 metrov, ale opäť išla lopta mimo a o tri minúty mu tvrdú strelu výborne na dvakrát zlikvidoval brankár Hamzič.

Trnava sa dostala do tlaku a v 74. minúte Casadovu strelu po spätnej prihrávke Bosniaci s vypätím síl zblokovali. V 78. minúte z nádejnej pozície poslal priamy kop iba nad kapitán hostí Muharemovič, v 82. mohol rozhodnúť trnavský Harba, ale pálil zasa nepresne, a gól nepriniesli ani následné nožničky stopéra Sarajeva Bogičeviča. V 85. minúte nad strieľal Schranz, ale postupový gól mal na kopačke Pandža v 89. minúte, išiel sám na Jakubecha, ten ale Trnavu a jej postup zachránil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok