Kotlebovci chystajú v Žiline protest proti utečencom, bude aj kontra akcia

SITA
9.7.2015 17:13

Už v sobotu vyjdú do žilinských ulíc prívrženci aj odporcovia prijímania utečencov. Primátor Choma vyzval oba tábory, aby dodržiavali zákony, mesto sa obáva vandalizmu.

Kotlebovci chystajú v Žiline protest proti utečencom, bude aj kontra akcia
SITA/Robert Tappert

Súčasťou aj neformálna zbierka

Viacero žilinských inštitúcií či zoskupení reaguje na pripravovaný sobotňajší protestný pochod proti utečencom spoločnou kontra akciou - “protestom proti zhromažďovaniu kotlebovcov“. „Marián Kotleba a ďalší ľudia otvorene hlásajúci xenofóbne názory ohlásili na sobotu do Žiliny zhromaždenie proti imigrantom, islamu i Európskej únii. Po udalostiach z ich nedávneho podobného protestu v Bratislave nechceme, aby sa niečo podobné udialo v našom meste. Chceme ich vysmiať a tiež im ukázať, že náckov v Žiline nechceme a nebudeme tolerovať. Že nás je dosť, normálnych a slušných ľudí,“ uviedol v mene organizátorov kontra akcie Marek Adamov z kultúrneho centra Stanica Žilina-Záriečie.

Súčasťou protestu proti zhromažďovaniu kotlebovcov bude aj neformálna verejná zbierka - za každého účastníka zhromaždenia proti utečencom chcú organizátori kontra akcie prispieť vybranej utečeneckej organizácii jedným eurom. „A tak symbolicky otočiť ich akciu na charitu a pomoc imigrantom. Financiami prispeje Stanica Žilina-Záriečie, Mestské divadlo Žilina aj jednotlivci podieľajúci sa na našom proteste,“ dodal Adamov. Okrem kultúrneho centra a mestského divadla sa na organizácii kontra akcie podieľa neformálna platforma Žilina bez náckov, zoskupenie Žilinskí nezávislí poslanci a tiež Mesto Žilina.

Kontra akcia k zhromaždeniu proti utečencom sa uskutoční v rovnakom čase ako zhromaždenie, ale na susednom Mariánskom námestí, aby nedošlo k stretom a nebola ohrozená bezpečnosť. „Bude mať pokojnú formu stretnutia a pôjde najmä o vyjadrenie nesúhlasu so xenofóbnymi a rasistickými názormi,“ uviedol Adamov.

Polícia v pohotovosti

Organizátori protestného pochodu proti imigrantom ohlásili verejné zhromaždenie v súlade so zákonom o zhromaždovacom práve, uskutočniť sa má na žilinskom Námestí Andreja Hlinku v sobotu od 12. do 18. hodiny. Žilinský primátor vyzýva organizátorov aj všetkých účastníkov, aby dodržiavali zákony a dbali na poriadok a pokojný priebeh zhromaždenia.

„V prípade porušenia zákona bude mať polícia plnú moc zhromaždenie rozpustiť a výtržníkov sankcionovať v súlade s platnými zákonmi. Príslušníci policajného zboru budú pripravení zasiahnuť aj v prípade, že sa protestné zhromaždenie vymkne organizátorom spod kontroly a bola by ohrozená bezpečnosť občanov, alebo dôjde k poškodzovaniu verejného či súkromného majetku,“ povedal žilinský primátor Igor Choma.

Mesto sa obáva vandalizmu. „Po skúsenostiach s podobným verejným zhromaždením, ktoré sa uskutočnilo koncom júna v Bratislave, nie je vylúčené, že by mohlo dôjsť k vandalskému vyčíňaniu aj v Žiline,“ dodal hovorca mesta Pavol Čorba.

Protestné zhromaždenie proti prílevu afrických imigrantov do Európy na Námestí SNP v Bratislave

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok