Španielke Muguruzovej Blancovej sa splnil sen, postúpila do wimbledonského finále

TASR
9.7.2015 17:02

Španielska tenistka Garbine Muguruzová Blancová sa stala prvou finalistkou ženskej dvojhry na grandslamovom turnaji vo Wimbledone. O titul bude bojovať so Serenou Williamsovou, ktorá si poradila so Šarapovovou.

Španielke Muguruzovej Blancovej sa splnil sen, postúpila do wimbledonského finále
SITA/AP

Životný úspech

V semifinále si ako nasadená dvadsiatka poradila s trinástkou "pavúka" Poľkou Agnieszkou Radwaňskou za 1:57 h v troch setoch 6:2, 3:6, 6:3 a dosiahla životný úspech. V pondelok bude rodáčka z Venezuely prvýkrát v kariére figurovať v najlepšej svetovej desiatke.

V premiérovom grandslamovom finále v kariére nastúpi v sobotu o 15.00 SEČ proti víťazke súboja medzi najvyššie nasadenou svetovou jednotkou Američankou Serenou Williamsovou a Ruskou Mariou Šarapovovou. Muguruzová Blancová je prvou španielskou wimbledonskou finalistkou od roku 1996, keď na tráve All England Clubu hrala o titul Arantxa Sanchezová Vicariová. Na grandslamovej pôde malo Španielsko naposledy zastúpenie v singlovom finále v roku 2000 na Roland Garros v Paríži vďaka Conchite Martinezovej - terajšej kapitánke fedcupového i daviscupového tímu.

 

Britain_Wimbledon_Tennis-fa7f5f36ccf3412085843d68f55af0ed.JPEG

Silná zbraň: bekhendový kros

Muguruzová Blancová odštartovala duel s Radwaňskou ako z partesu, vďaka agresívnej hre s množstvom víťazných úderov dvakrát prelomila podanie wimbledonskej finalistky z roku 2012 a vybudovala si náskoK 5:1. Z 21-ročnej Španielky vyžaroval pokoj, vôbec nebolo na nej badať, že hrá prvé grandslamové semifinále. V siedmom geme síce nevyužila pri podaní súperky dva setbaly, no pri vlastnom servise následne zakončila úvodné dejstvo čistou hrou.
Na začiatku druhého setu sa Muguruzová Blancová po rýchlom brejku ujala vedenia 3:1.

Radwaňská však v ďalších minútach aj vďaka početným nevynúteným chybám Španielky získala päť gemov v rade a vynútila si tretí set. Poľka zlepšila podanie i pohyb po dvorci, dokázala súperku pretlačiť v dlhých výmenách od základnej čiary. V rozhodujúcom dejstve však mala navrch Muguruzová Blancová, ktorej najsilnejšou zbraňou bol bekhendový kros.

Po brejku v šiestom geme odskočila súperke na 4:2 a v deviatej hre premenila pri vlastnom servise po víťaznom nabiehanom forhende hneď prvý mečbal. Predtým odvrátila dva brejkbaly. Vzájomnú bilanciu s Radwaňskou upravila na 3:2, pričom v tomto roku ju zdolala už tretíkrát. Poľka sa napriek semifinálovej prehre po Wimbledone vráti do Top 10.

ženy - dvojhra - semifinále:
Garbine Muguruzová Blancová (20-Šp.) - Agnieszka Radwaňská (13-Poľ.) 6:2, 3:6, 6:3

Vo finále proti Serene

Americká líderka renkingu Serena Williamsová vo štvrtkovom semifinále zvíťazila nad Ruskou Mariou Šarapovovou nasadenou ako štvrtou v ich jubilejnom 20. vzájomnom súboji za 79 minút 6:2, 6:4. Rivalku zdolala 17. raz v rade, má proti nej bilanciu 18:2. Stále platí, že jediné dve prehry utrpela už v sezóne 2004, a to práve vo finále medzinárodných otvorených majstrovstiev Anglicka a potom vo finále koncoročného šampionátu v Los Angeles.

Serena a španielska debutantka v takejto fáze na veľkej štvorke Garbine Muguruzová-Blancová sa v sobotu o 15.00 h SELČ stretnú vo finále dvojhry žien na treťom grandslamovom turnaji sezóny Wimbledone v Londýne (29. júna - 12. júla, celková dotácia 26,75 milióna libier, tráva).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok