Grécko ustupuje eurozóne, sľubuje zvyšovanie daní aj škrty v rozpočte

TA3 TASR ČTK
9.7.2015 06:42

Grécka vláda už odoslala eurozóne návrh reforiem.

Email pre Dijsselbloema

Grécka vláda odoslala eurozóne návrh reforiem, ktoré je ochotná urobiť výmenou za novú finančnú pomoc. Program predkladá gréckemu parlamentu, ktorý sa ním začne zaoberať v piatok. Podľa informácií gréckych médií kabinet ponúka najväčšie ústupky za celé obdobie vyjednávania s medzinárodnými veriteľmi. Zadĺžená krajina sľubuje prudký zvyšovanie daní, zásah do penzijného systému a rozpočtové škrty napríklad vo výdavkoch na obranu.

Podľa gréckych televíznych staníc vláda dokument s návrhom odeslala emailom šéfovi euroskupiny, teda ministrov financií krajín eurozóny, Holanďanovi Jeroenovi Dijsselbloemovi. Balík reforiem, ktoré majú gréckemu štátu vyniesť alebo ušetriť okolo 12 miliárd eur, podrobí analýze pracovná skupina na úrovni námestníkov ministrov financií, ich spolupracovníkov a tiež predstaviteľov Európskej komisie a Európskej centrálnej banky.

Pripravení na zmeny

Grécky parlament bude podľa televízie Ant1 vyzvaný, aby poveril vyjednávaciu skupinu na čele s premiérom Alexisom Tsiprasom a ministrom financií Euklidisom Tsakalotosom rokovať s eurozónou o detailoch navrhovaného dokumentu. Od poslancov je dokonca požadovaný bianko šek, aby súhlasili aj s prípadnými zmenami, čo je považované za signál, že Atény sú ochotné vyjsť v ústrety prípadným námietkam európskych partnerov.

Od tohto programu budú závisť všetky zákonné opatrenia, ktoré bude musieť grécky parlament prijať zrejme už v sobotu alebo najneskôr v nedeľu, kedy sa má konať summit krajín eurozóny a potom aj celej Európskej únie.

Očakáva sa  ostrá debata

V parlamente sa očakávajú prudké debaty, ktoré sa môžu prejaviť rozkolom vládnej ľavicovej formácie SYRIZA, jej poslanecký klub má rokovať v piatok. Krajne ľavicové krídlo strany pod vedením gréckeho ministra pre energetiku Panajotisa Lafazanisa môže projekt dohody s eurozónou odmietnuť. Odhaduje sa, že v tomto zoskupení bude okolo 50 až 70 poslancov strany SYRIZA, ktorá ich má v parlamente 149.

Tuto stratu by mohli kompenzovať desiatky poslancov proeurópskej opozície, teda z radov konzervatívcov z Novej demokracie, liberálov zo strany To Potami a socialistov z Pasok. Politickí lídri týchto strán pri stretnutí s Tsiprasom plán dohody podporili.

Podľa mediálnych špekulácií sa tak Tsipras po mesiacoch lavírovania, kedy si nechcel znepriateliť  krajne ľavicové krídlo Syrizy, nakoniec rozhodol pre záchranu Grécka v eurozóne a je ochotný riskovať rozpad svojej vlastnej strany.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok