Krupobitie zranilo viacerých v Rakúsku, búrka narušila dopravu v Budapešti

SITA
8.7.2015 21:02

Nepriaznivé počasie úraduje v Rakúsku aj v Maďarsku. Vyžiadalo si zranených, ale spôsobilo aj značné problémy v doprave.

Krupobitie zranilo viacerých v Rakúsku, búrka narušila dopravu v Budapešti
SITA/AP

Na cesty len v nevyhnutných prípadoch

Prudké krupobitie, pri ktorom utrpelo viacero ľudí zranenia hlavy, postihlo okolie Villachu v rakúskej spolkovej krajine Korutánsko. V oblasti zasahovali posádky sanitných vozidiel, ktoré prepravujú zranených do krajinskej nemocnice vo Villachu. Krupobitie spôsobilo značné problémy aj v cestnej doprave. Vyvrátené stromy zablokovali tzv. Tauernskú diaľnicu A10. Iné cesty sa ocitli pod vodou, v jednom z tamojších tunelov opakovane dochádza k výpadkom elektrického prúdu. Úrady vyzvali občanov, aby sa na cesty vydávali iba v neodkladných prípadoch.

Niektoré časti Korutánska zasiahlo nepriaznivé počasie už v popoludňajších hodinách. Už vtedy zaznamenali tamojší hasiči 20 výjazdov, na ktorých sa zúčastnilo asi 100 hasičov. Terajšie rozmary počasia v Korutánsku súvisia s druhým studeným frontom. V zasiahnutej oblasti padali vraj krúpy s veľkosťou tenistových loptičiek. Aj v centre Villachu zranili viacero chodcov.

Zničené strechy a vozidlá

Z Feistritzu an der Gail hlásia prederavené strechy v dôsledku krupobitia, ale aj vážne poškodené motorové vozidlá. Bez elektrickej energie sa ocitli tisícky domácností od údolia rieky Gail až po jazero Wörther See.

Z Arriachu, kde nárazový vietor dosahoval rýchlosť až 122 km/h, hlásili popoludní lesný požiar, ktorý spôsobilo poškodené elektrické vedenie. S podobnými problémami zápasia aj v spolkovej krajine Štajersko, kde zasahovala tisícka hasičov.

hun 2.jpg

Stovky volaní o pomoc

Viac ako 2400 núdzových volaní zaznamenali v Maďarsku v súvislosti s intenzívnymi búrkami, ktoré zasiahli od západu postupne väčšinu územia krajiny. Informovalo o tom Celoštátne riaditeľstvo pre ochranu pred katastrofami.
Jeho zastupujúci hovorca Dániel Mukics uviedol, že je registrovaných mnoho vyvrátených stromov a stĺpov, ako aj poškodených úsekov energetickej siete i trakčných vedení.

V Budapešti došlo k narušeniu fungovania mestskej hromadnej dopravy aj k zrúteniu strešnej konštrukcie rodinného domu, ktorý však bol v tom čase prázdny. V jednom z budinských obvodov prudký nárazový vietor poškodil plechovú strešnú krytinu viacpodlažnej budovy s plochou stoviek metrov štvorcových, ktorá ohrozuje okoloidúcich. Viacero budov zasiahli blesky, hasiči tak museli likvidovať požiare.

Bez elektriny

Po požiari trafostanice v mestečku Göd v Peštianskej župe sú tamojší občania bez elektrickej energie. 
Budapeštianske dopravné centrum medzičasom informovalo, že škody, ktoré búrka narobila na trakčnom vedení v maďarskej metropole, ako aj na elektrických zariadeniach, sa podarí odstrániť až v nasledujúcich dňoch.

Poškodené trakčné vedenie a iné problémy, spôsobené okrem iného aj značným množstvom dažďových zrážok, si vynútili zmeny v grafikone MHD. Na viacerých tratiach tak neplánovane premávajú autobusy. Cestujúci by však s ohľadom na ich preskupenie, ale aj očakávané ďalšie búrky mali rátať s predĺžením intervalov medzi jednotlivými spojmi. 

Maďarské médiá už skôr informovali o značných problémoch v železničnej doprave prakticky na celom území krajiny, ako aj v prevádzke medzinárodného letiska v Budapešti. Prudký nárazový vietor poškodil strechy budov nielen v hlavnom meste, niekde poškodil napríklad komíny. Hasiči mali plné ruky práce s odčerpávaním vody zo zatopených, nižšie položených priestorov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok