Prijatý akčný plán má zlepšiť podnikateľké prostredie a legislatívu

TA3, SITA
8.7.2015 13:42

Rada solidarity a rozvoja prijala akčný plán na posilnenie Slovenska ako právneho štátu, ktorého cieľom je zlepšiť podnikateľské a legislatívne prostredie. K plánu sa uznesením prihlásila aj vláda, ktorá sa mu venuje na rokovaní.

Veľký tlak zo strany OECD

Nový návrh zákona o trestnej zodpovednosti právnických osôb bude hotový do konca roka a bude obsahovať nevyhnutné minimum, ktoré od nás vyžadujú medzinárodné organizácie. Na tlačovej besede to potvrdil premiér Robert Fico.

Dodal, že je tu veľký tlak na prijatie tejto normy predovšetkým zo strany Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj. V rámci minimálnych požiadaviek je určené, akých trestných činov sa norma bude týkať.

„Prisľúbili sme zamestnávateľom, že sa v tomto okamihu chceme venovať len minimálnym požiadavkám medzinárodných organizácií,“ vyhlásil Fico. Ak prax ukáže, že zákon je prospešný a pomáha, môžeme sa vrátiť k jeho modifikácii," dodal.

Spolupráca so všetkými sociálnymi partnermi

Nechceme a ani nepôjdeme do predloženia tohto zákona od stola. Nenapíše ho nejaký legislatívec a potom to schválime, zdôraznil ďalej premiér. Norma musí vzniknúť podľa neho v spolupráci všetkých sociálnych partnerov.

Odborári a živnostníci chcú aktívnejšie pristupovať k tejto téme, lebo nemajú dôvod obávať sa zneužitia. Na druhej strane sú podnikatelia, ktorí sú opatrnejší. Premiér považuje ich pripomienku, že by mohla byť trestná zodpovednosť právnických osôb zneužívaná ako nástroj v konkurenčnom súboji, za oprávnenú.

Prezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení Tomáš Malatinský uviedol, že väčšinovo prijali stanovisko, aby sa prijalo nevyhnutné minimum. Pre podnikanie by bolo dobré, aby sa využívali iba ekonomické zákony a nástroje a právo sa využívalo iba ako krajný prostriedok na tých, čo podnikanie zneužívajú a nedodržiavajú zákony. Väčšina podnikateľov nie je takých a musíme ich teda chrániť, vysvetlil postoj asociácie.

Pozrite si celú TB Rady solidarity a rozvoja

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok