Z lode Costa Concordia vytiahli ďalšie dve telá

TASR
23.1.2012 17:23

Na palube stroskotanej výletnej lode Costa Concordia pri talianskom pobreží sa dnes našli telá ďalších dvoch obetí - žien. Celkový počet tragédie sa tak zvýšil na 15, informovali záchranári.

Z lode Costa Concordia vytiahli ďalšie dve telá
SITA

Talianska Civilná ochrana povolila predtým odčerpávanie časti paliva z havarovanej výletnej lode Costa Concordia. V zdôvodnení tohto rozhodnutia jej šéf Franco Gabrielli zdôraznil, že loď je stabilná a nebezpečenstvo jej potopenia nehrozí.

Potápači, ktorí pokračujú v pátraní po ďalších nezvestných, si s použitím trhaviny vynútili prístup aj do tých častí lode, do ktorých sa doteraz nedostali. Predpokladalo sa, že by tam mohli nájsť telá ďalších obetí, čo sa aj naplnilo.

Kapitán lode Costa Concordia Francesco Schettino čelí obvineniu, že 290 metrov dlhé plavidlo doviedol príliš blízko k pobrežiu talianskeho ostrova Giglio, kde narazilo na skalný výčnelok a poškodilo sa. Kapitán tak chcel urobiť manéver, známy ako "pozdrav", ktorý robievajú výletné lode, aby turistom poskytli dobrý výhľad na pobrežie a príležitosť zamávať miestnym obyvateľom. Schettino je v dôsledku toho obvinený z mnohonásobného zabitia a z predčasného opustenia lode, na ktorej sa viezlo 4200 ľudí a členov posádky.
Kapitán však prokurátorom uviedol, že príkaz na uskutočnenie manévru dostal od majiteľov lode - od spoločnosti Costa Cruises, ktorá tragédiu pripisuje "nešťastnej ľudskej chybe" a zvaľuje ju priamo na plecia kapitána. Už mu pozastavila výkon služby a oznámila, že nebude platiť ani jeho právnické výdavky.

Mediálne správy o tom, že sa na palube lode nachádzali čierni pasažieri alebo načierno pracujúce osoby, spoločnosť dnes dementovala. Tieto špekulácie sa objavili po tom, čo sa u talianskych orgánov prihlásili príbuzní maďarskej občianky, cestujúcej loďou, ktorá sa v zozname pasažierov nenachádzala, ako aj vzhľadom na fakt, že sa štyri z obetí nepodarilo zatiaľ identifikovať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok