Grécke "Nie" podľa Varoufakisa otvára priestor na férovú dohodu

SITA TASR TA3 ČTK
5.7.2015 13:20

Gréci povedali medzinárodným veriteľom "Nie". Svoj nesúhlas vyjadrilo podľa priebežných výsledkov vyše 61 % tých, ktorí sa zúčastnili na referende. Zrátaných je 93 % hlasov.

Gréci povedali "Nie"

"S týmto výsledkom dostal premiér (Alexis Tsipras) jasný mandát od gréckeho ľudu," reagoval na prvé výsledky hovorca gréckej vlády Gavriil Sakellaridis. Podľa neho tento mandát znamená, že grécka vláda má brániť svoj návrh predložený medzinárodným veriteľom a svoje postavenie.

"Naozajstné vyjednávanie muse začať dnes v noci," dodal Sakellaridis. "Grécky ľud dokázal, že sa nenechá vydierať, terorizovať a vyhrážať si. Demokracia zvíťazila," napísal na svojom twitterovom účte už pri prvých odhadoch vykonaných podľa telefonického prieskumu voličov grécky minister obrany a šéf koaličných Nezávislých Grékov Panos Kammenos.

Varoufakis sa chce dohodnúť

Grécke "nie" v referende dohode s veriteľmi je v súlade s demokraciou a sociálnou spravodlivosťou. Vyhlásil to grécky minister financií Janis Varoufakis s tým, že tento výsledok umožní Grécku, aby svojich partnerov vyzvalo na spravodlivú dohodu.

"Od zajtra so statočným 'nie', ktoré nám grécki občania dali do rúk... budeme vystierať pomocnú ruku smerom k našim veriteľom. Každého jedného z nich budeme vyzývať, aby sme našli spoločný základ," povedal Varoufakis s tým, že "nie" v referende je veľké "áno" demokratickej Európe.

Spálili posledný most?

Nemecký minister hospodárstva Sigmar Gabriel ale o diskusiách o novom programe zapochyboval. Ako povedal pre denník Tagesspiegel, na ktorý sa odvolala agentúra Reuters, je ťažké predstaviť si rozhovory o novom záchrannom programe s Grékmi po tom, ako krajina podmienky veriteľov jednoznačne odmietla.

"Po odmietnutí pravidiel platných v eurozóne... sú rokovania o programe v hodnote miliárd eur len ťažko mysliteľné," povedal Gabriel. Zároveň dodal, že grécky premiér Alexis Tsipras "spálil posledný most, ktorý mohol Grékom a Európe umožniť posunúť sa smerom ku kompromisu".

Európska komisia: Výsledky referenda uznávame

Predseda Európskej rady Donald Tusk zvolal na utorok večer samit krajín eurozóny. Reaguje tak na výsledky gréckeho referenda, kde voliči veľkou väčšinou hlasov odmietli podmienky medzinárodných veriteľov k poskytnutiu ďalšej finančnej pomoci. Európska komisia oznámila, že výsledky referenda uznáva.

Samaras odstúpil z funkcie

Šéf gréckej opozičnej strany Nová demokracia Antonis Samaras  odstúpil z funkcie. Urobil tak po referende, v ktorom voliči odmietli pristúpiť na dohodu s eurozónou ohľadom ďalšej finančnej pomoci Grécku výmenou za reformy. Samaras presadzoval prijatie podmienok ako jedinú možnú záchranu pre zotrvanie krajiny v eurozóne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok