Heister so Slovákmi pokračovať nebude, nový kouč do dvoch týždňov

TASR
23.1.2012 13:59

Remíza s domácim Srbskom na majstrovstvách Európy v Belehrade bola vo štvrtok posledným vystúpením slovenských hádzanárov pod vedením trénera Zoltána Heistera.

Heister so Slovákmi pokračovať nebude, nový kouč do dvoch týždňov
SITA

Vedenie zväzu chce jeho nástupcu menovať do dvoch týždňov.
"Už po zápase s Poľskom som sa rozprával s prezidentom a oznamujem teraz už aj oficiálne, že odstupujem z pozície reprezentačného trénera. Nechceli sme to medializovať, aby nenastali zbytočné rozruchy. Bol som už rozhodnutý pred Srbskom bez ohľadu na naše pôsobenie na ME," povedal Heister, ktorý by zostal iba v prípade postupu do olympijskej kvalifikácie.

Pred jeho príchodom v lete 2006 mali Slováci na konte len jedinú účasť na vrcholnom podujatí (ME 2006 vo Švajčiarsku s trénerom Petrom Hatalčíkom) za trinásť rokov. S Heisterom na lavičke uspeli až v štyroch z piatich kvalifikácií a až v poslednom zápase im ušla miestenka na ME 2010. "Nepamätám sa na to, že by na Slovensku bola hádzaná niekedy tak populárna ako teraz. Aj keď niekedy vybuchnú, diváci kvitujú, že chlapci sa vrátia a bojujú. Po vlaňajšom neúspechu na MS sme vypredali víťazný duel na Pasienkoch so Švédmi a neskôr aj košickú Steel Arenu s Čiernou Horou. Svojich kritikov sa pýtam, čo robili dobre moji predchodcovia a napriek tomu nedosahovali výsledky a čo robím ja zle a napriek tomu mám výsledky. Okrem mňa sa postúpiť na šampionát podarilo iba Hatalčíkovi. Ak by som nerobil koncepčne, vekový priemer družstva by nebol taký, ako je teraz. Snažil som sa zapracovať mladých chlapcov a skĺbiť tím tak, aby najbližšia generačná výmena nebola príliš bolestivá," vysvetlil kouč a dodal: "Veľmi si vážim ľudí, ktorí nám fandili a ktorí za nami chodili von a dávali na to nemalé peniaze. Dúfam, že naďalej budú fandiť slovenskej hádzanej a povzbudzovať chalanov v ďalších zápasoch."

Pri samotnej účasti na veľkých turnajoch sa jeho zverencom podarilo preraziť iba v jedinom prípade - na MS 2009 v Chorvátsku obsadili 10. miesto. Na ME 2008 v Nórsku i na prebiehajúcom šampionáte v Srbsku skončili podobne ako pri premiére v roku 2006 poslední (16.) a vlani na MS 2011 vo Švédsku obsadili 17. pozíciu. Práve v Belehrade prišli hráči s dvojkrížmi definitívne aj o šancu na olympijské hry v Londýne, čo si Heister pri prevzatí funkcie vytýčil ako hlavný cieľ. "Keď som to povedal pri svojom príchode, každý sa smial, že o čom to rozprávam a že sa treba pozrieť na postavenie našej hádzanej. Realitou však je, že sme boli veľmi blízko," zdôraznil Heister.

Prezident SZH Jaroslav Holeša vyzdvihol Heisterovu prácu nielen pri senioroch, ale aj pri mládežníckych výberoch. "Chcem sa poďakovať za jeho pôsobenie. Na veľmi dlho zostane najúspešnejším trénerom Slovenska," povedal. Pôsobenie mužstva v Belehrade Holeša zhodnotil slovami: "Chcem sa poďakovať všetkým fanúšikom, či už tým, ktorí prišli osobne, alebo nás povzbudzovali pri televízii. Celý tím si to váži a celému tímu je ľúto, že výkony neboli také, ako si predstavovali. Pre nás sa šampionát skončil, som rád, že sme získali historický bod, zbavili sme sa psychického bremena pre budúce európske šampionáty." Vedenie zväzu pri voľbe nového trénera mieni pracovať so širším okruhom kandidátov. "Vytvorili sme si zoznam troch-štyroch adeptov, s ktorými chceme rokovať a do dvoch týždňov menovať nového kouča, ktorý by už mohol prevziať tím pred aprílovým asociačným termínom a dôkladne ho pripraviť na júnové play off o majstrovstvá sveta," informoval Holeša a pokračoval: "V nedávnej ankete o platoch reprezentačných trénerov na Slovensku bola hádzaná na najspodnejších priečkach a vzhľadom na našu situáciu, to inak ani nebude." Aj preto možno predpokladať, že nový tréner bude súčasne popri reprezentácii pôsobiť aj pri klube, ktorý by mal byť jeho hlavným zárobkovým zdrojom. "Keďže v apríli pôjde o prvý zraz nového trénera, už teraz počítame, že pozvánku dostane cez tridsať hráčov, aby mal nový kouč z čoho vyberať," prezradil generálny sekretár SZH Martin Simonides.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok