Grécko požiadalo MMF o odloženie splátky, veriteľom neponúklo ústupky

TA3 TASR ČTK SITA
30.6.2015 06:42

Grécka vláda požiadala Medzinárodný menový fond o odloženie splátky v hodnote 1,6 mld. eur. Ministri financií krajín eurozóny budú pokračovať v rokovaniach o Grécku v stredu ďalším konferenčným hovorom.

Už nie je čas

Posledný termín predĺženia záchranného programu pre Grécko bol víkend. Pre parlamentné procedúry, ktoré by si predĺženie vyžiadalo, nie je možné posunúť jeho platnosť.

Na svojom twitterovom profile o tom informoval minister financií Peter Kažimír.

Rokovanie aj v stredu

Na predĺženie záchranného programu pre Grécko je príliš neskoro. Vyhlásil aj Jeroen Dijsselbloem, predseda Euroskupiny (neformálneho združenia ministrov financií eurozóny) po skončení mimoriadnej telekonferencie.

Dodal, že Euroskupina sa opäť zíde v stredu, aby prediskutovala nové grécke návrhy.

Bez ústupkov

Grécko ani v novom návrhu neponúklo veriteľom žiadne ústupky v otázke reforiem. Atény predložili tri požiadavky: chcú predĺženie súčasného záchranného programu, nový dvojročný úver a reštrukturalizáciu doterajšieho dlhu.

List, ktorý grécky minister financií Janis Varufakis poslal v utorok predsedovi Euroskupiny, má len jednu stranu. Píše v ňom, že Grécko "sa zaväzuje uhradiť svoj externý dlh, ale spôsobom, ktorý zabezpečí životaschopnosť gréckej ekonomiky, jej rast a sociálnu súdržnosť"

Ale v liste sa ani slovom nezmieňuje o opatreniach, ktorými Európska komisia, Európska centrálna banka a Medzinárodný menový fond, teda inštitúcie zastupujúce veriteľov, podmienili uvoľnenie zmrazených financií zo záchranného programu pre Grécko.

Atény chcú odklad splátky

Grécko požiadalo Medzinárodný menový fond o viac času na uhradenie splátky vo výške 1,6 miliardy eur. Uviedol to grécky vicepremiér Jannis Dragasakis. Minister financií Janis Varufakis už skôr potvrdil, že krajina neuhradí splátku do termínu, teda do polnoci z utorka na stredu.

Grécko sa nezaplatením splátky MMF stáva prvou vyspelou ekonomikou v histórii organizácie, ktorá včas neuhradí pôžičku. Naposledy z iných ako technických dôvodov nesplatilo svoj dlh v roku 2001 Zimbabwe, ktoré dlží fondu 112 miliónov dolárov. Ďalšími krajinami, ktoré neuhradili svoje záväzky včas, boli aj Sudán alebo Kuba.

Varufakis sa vyhráža Únii súdom

Grécko prijme potrebné právne kroky proti Európskej únii, ak by jeho krajina bola prinútená opustiť eurozónu. Povedal to pre britský denník Daily Telegraph grécky minister financií Janis Varufakis.

"Zmluvy o Európskej únii neumožňujú odchod z eurozóny a my to nebudeme akceptovať," povedal Varufakis. Ako dodal, o členstve Grécka v menovej únii sa nedá diskutovať a v prípade iného vývoja sú Atény pripravené obrátiť sa na Európsky súdny dvor. "Grécka vláda využije všetky dostupné právne možnosti," povedal Varufakis.

Tsipras vyzýva k odmietnutiu návrhov

Alexis Tsipras vyzval obyvateľov Grécka, aby v referende odmietli návrh medzinárodných veriteľov na riešenie dlhovej krízy v krajine. Odmietol pritom obavy, že by prípadné odmietnutie návrhu znamenalo odchod Grécka z eurozóny. Ak Gréci v plebiscite zamietnu navrhované podmienky medzinárodnej pomoci, Atény dostanú silný mandát pre ďalšie rokovania s o riešení krízy, vyhlásil Tsipras v gréckej štátnej televízii.

Premiér v súvislosti s nadchádzajúcim referendum ubezpečil, že bude rešpektovať rozhodnutie gréckych voličov, nech bude akékoľvek. Ak však podporia pokračovanie politiky úsporných opatrení, nebude to on, kto ich bude presadzovať.

Banky otvoria dôchodcom

Grécko v stredu opäť otvorí asi tisíc bankových pobočiek s cieľom pomôcť starším ľuďom, ktorí nepoužívajú platobné karty. Informovalo o tom v utorok grécke ministerstvo financií.

Pre ostatné účely majú banky zostať zatvorené podľa pôvodného plánu do 6. júla. Výbery na pobočkách budú tento týždeň pre dôchodcov ohraničené čiastkou 120 eur na osobu.

Demonštrácia za prijatie podmienok

Tisíce ľudí sa zišli v centre Atén, aby vyjadrili svoju podporu pre prijatie podmienok dohody s medzinárodnými veriteľmi, o ktorých sa má v nedeľu hlasovať v referende. Akcia na Námestí Syntagma pred budovou parlamentu nasledovala deň po demonštrácii odporcov dohody a prevažne prívržencov vlády ľavicového premiéra Alexisa Tsiprasa.

Podľa organizátorov zhromaždenia, ktoré sa konalo pod heslom Zostávame v Európe, prisľúbilo svoju účasť 35.000 ľudí. "Boj o to, či sa Grécko udrží v tvrdom jadre vyspelých krajín Európy, alebo sa stotožní s okrajovými krajinami východnej Európy, Latinskej Ameriky a Afriky, padá na naše bedrá,“ uviedli organizátori.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok