Pápež František by chcel v Bolívii vyskúšať koku, prezradil minister

ČTK
29.6.2015 10:40

Pápež František vraj chce počas svojej júlovej cesty po Južnej Amerike v Bolívii vyskúšať žuvanie listov koky. O výslovnom prianí hlavy katolíckej cirkvi miestnym médiám povedal minister kultúry Marko Machicao.

Pápež František by chcel v Bolívii vyskúšať koku, prezradil minister
SITA/AP

Ľudová tradícia

Koka je surovinou pre výrobu kokaínu, žuvanie jej listov ale patrí v Bolívii k tradícii. Ľuďom výťažky z koky dodávajú energiu a používajú sa i ako liek proti nevoľnostiam a bolestiam hlavy z vysokej nadmorskej výšky.

Pápež bude po Južnej Amerike cestovať od 5. do 13. júla - navštívi Ekvádor, Paraguaj a medzi 8. a 10. júlom tiež Bolíviu. Bolívijčania vnímajú žuvanie koky či pitie kokového čaju ako bežnú súčasť životosprávy.

OSN najprv zakázala

Zmluva OSN o drogách od roku 1961 listy koky zakazuje, rovnako ako kokaín, heroín, ópium a morfium. Bolívia ale v roku 2012 od zmluvy odstúpila, a to na protest proti kriminalizácii žuvania listov koky. OSN potom uznala túto prax ako bolívijskú tradíciu a povolila ju, Bolívia sa nakoniec k zmluve vrátila. Po Peru a Kolumbii je Bolívia najväčším svetovým producentom kokaínu.

Koka podľa OSN tvorí 9,4 percent  produkcie bolívijského poľnohospodárstva. Každoročne sa v krajine vypestujú tisícky ton koky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok