V katakombách egyptského šakalieho boha našli milióny múmií

TA3
27.6.2015 19:51

Obrovský počet psích múmií objavili archeológovia pri chráme boha Anubisa. Hoci sa vedelo, že v starovekom Egypte boli naši domáci miláčikovia považovaní za sprostredkovateľov medzi zosnulými a bohom podsvetia, masovosť kultu je prekvapením.

V katakombách egyptského šakalieho boha našli milióny múmií
ČTK/Werner Forman Archive, P.T. Nicholson

Osem miliónov psov

Britskí archeológovia objavili v egyptskej Sakkáre takmer osem miliónov psích múmií. Nachádzali sa tam všetky typy psov, veľké aj malé, šteňatá aj dospelé zvieratá.

Takéto rozsiahle pohrebisko sa našlo v katakombách vedľa chrámu boha Anubisa, ktorého u nás nazývajú aj Anup. Egypťania ho považovali za vládcu podsvetia a zobrazovali ho s hlavou šakala. Ide o veľmi dôležitú postavu staroegyptskej mytológie, modlitby k Anubisovi sa našli vyryté vo väčšine ľudských hrobov.

"Keď idete do Sakkáry teraz, uvidíte púšť s pyramídami a jeden alebo dva monumenty. V Neskorom období (8. – 4. storočie pred Kristom) ríše to však bolo rušné miesto. Žila tam komunita ľudí, ktorá podporovala zvieracie kulty," povedal pre Live Science vedúci výskumu Paul Nicholson z Univerzite v Cardiffe.

mumia_psa.jpg

Staroveký cestovný ruch

Obrovský počet mumifikovaných psov je unikátny, prekvapil aj britských odborníkov. O psích katakombách sa vedelo od konca 19. storočia, ale až po roku 2009 sa tím okolo Nicholsona začal naplno venovať výkopom v tuneloch.

Tunel má dĺžku 173 metrov a hlavná chodba sa vetví aj na vedľajšie koridory. Mnoho múmií sa v priebehu stáročí rozpadlo, iné neodolali nájazdu vykrádačov hrobov. Pozostatky sa využívali dokonca aj ako hnojivo. Napriek tomu sa našli milióny múmií, čo naznačuje, že zvierací kult bol významnou súčasťou celej miestnej ekonomiky.

Bohovia so zvieracími časťami tela mali celý okruh služobníkov. Okrem kňazov to boli aj obchodníci sprievodcovia, chovatelia a ich pomocníci. Za Anubisom cestovali pútnici, ktorí si vyžadovali služby ako ubytovanie alebo stravovanie. Išlo o akúsi starovekú formu masového cestovného ruchu.

mumia_psa2.jpg

Mačky sa tvárili ako psy

Niektoré psy žili zrejme v Anubisovom chráme a mali komplikované pohreby. Mladé šteňatá zrejme oddelili od matiek, nechali ich zomrieť na dehydratáciu a mumifikovali ich. "Zrejme ich nezabili fyzickým násilím. Nemáme dôkazy o zlomenom krku, ktoré poznáme z mačacích hrobov," povedal Nicholson.

V katakombách sa našli psy umiestnené v schránkach, obviazané pruhmi látky a napustené živicou. Neboli to však jediné zvieratá v tomto podzemí.

Okrem psov našiel tím archeológov aj niekoľko šakalov, líšok, sokolov a mačiek. Predpokladá sa, že kňazi šakalieho boha pravidelne stanovovali predpísaný počet zvierat, ktoré bolo treba mumifikovať.

Táto hypotéza by vysvetľovala aj prítomnosť iných zvierat. „Možno v určitom čase nemali dosť psov, a preto sa rozhodli mumifikovať mačky akoby boli psi,“ špekuluje archeologička Salima Ikram.

Témy: Chrám pes Egypt
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok