Kvetinárka obvinená z objednania vraždy prehovorila, cíti sa nevinná

TA3 TASR
25.6.2015 13:59

Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku pokračuje pojednávanie v kauze kvetinárky Evy, ktorá si mala objednať vraždu svojho manžela. Prípad sleduje náš kolega Martin Linhart.

Sledovali a fotografovali

Výpoveďou posledného svedka, riaditeľa odboru zvláštnych policajných činností Národnej kriminálnej agentúry - Západ, pokračoval pred senátom Špecializovaného trestného súdu proces s Evou Turcsányi-Zámečníkovou.

Podľa prokuratúry si Eva v januári 2014 objednala
vraždu manžela, a to len dva mesiace po svadbe, ktorá bola 16. novembra 2013. Motívom mala byť snaha získať jeho majetok.

Aktuálneho svedka, príslušníka NAKA, musel zbaviť mlčanlivosti o utajovaných skutočnostiach minister vnútra Robert Kaliňák. Na jeho výsluchu trval Evin obhajca, hoci prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry jeho výsluch pokladal za "bezpredmetný".

"Čo sa týka tohto prípadu, úlohy boli také, že sa nasadili prostriedky na sledovanie a odpočúvanie na základe platného príkazu súdu. Čo sa týka sledovania, je tam zadokumentovaná činnosť, v tomto prípade boli vyhotovené fotografie, tie boli vyhodnocované a vyhodnocované boli aj výsledky sledovania. Výsledky sa odovzdávajú vyšetrovateľovi," povedal okrem iného svedok. Okrem iného vypovedal všeobecne aj o získavaní obrazovo-zvukových záznamov v tejto kauze.

Peniaze v niekoľkých splátkach

Na vraždu manžela si Eva mala objednať kamaráta Martina, ten ale začal spolupracovať s políciou. V procese vystupoval v minulosti ako svedok.

Martin na májovom pojednávaní opäť potvrdil, že za vraždu mal od obžalovanej zinkasovať 50.000 eur. "Nemali byť vyplatené naraz, ale mal som ich dostať postupne, aby toľko peňazí naraz nebolo nápadných," ozrejmil pred súdom. Konkrétne termíny splátok si však podľa neho s obžalovanou nedohodli. Martin taktiež tvrdil, že obžalovaná ho v minulosti požiadala, aby jej previezol z Česka na Slovensko 6 miliónov českých korún. Podľa neho to bolo ešte v roku 2012 alebo v roku 2013, ale nevedel bližšie uviesť, o aké peniaze išlo.

Neboli náboje, stačilo švihadlo

Tento svedok v minulosti tvrdil, že mal muža podnikateľky zastreliť pištoľou, ktorú zabezpečila obžalovaná. Nevedela však zabezpečiť náboje, vraždu preto posunula o týždeň. Pre problémy s nefunkčnou zbraňou neskôr podľa prokuratúry zmenila plán a Martinovi vraj prikázala, aby jej muža zaškrtil. 

Zabezpečiť mala na to potrebné gumové švihadlo. Tela by sa následne zbavili, po dvoch rokoch by nezvestného muža vyhlásili za mŕtveho a manželka by získala jeho majetok. Eva vinu odmieta a kauzu považuje za možnú Martinovu pomstu, keďže mu vraj odmietla požičať peniaze.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok