Britská kráľovná navštívila Berlín, vítal ju Gauck aj Merkelová

TASR
24.6.2015 14:14

Britská kráľovná Alžbeta II. sa v Berlíne stretla s nemeckým prezidentom Joachimom Gauckom a absolvovala tak prvé oficiálne stretnutie na svojej trojdňovej štátnej návšteve Nemecka.

Britská kráľovná navštívila Berlín, vítal ju Gauck aj Merkelová
SITA

Davy mávajúcich ľudí

Kráľovnú (89) a jej manžela princa Philipa (94) privítal v berlínskom paláci Bellevue prezident Gauck a jeho partnerka Daniela Schadtová. Panovníčka s manželom sa podpísali do knihy hostí, ale vrátili sa von pred palác a potriasali si ruky s významnými nemeckými predstaviteľmi a osobnosťami.

Alžbeta sa potom prešla s Gauckom smerom k vojenskej čestnej stráži, ktorá ju oficiálne pozdravila, a armádna kapela zahrala britskú štátnu hymnu "God Save the Queen", ako aj nemeckú štátnu hymnu.

Už skôr britských kráľovských manželov pred hotelom Adlon, kde boli v noci ubytovaní, zdravili davy mávajúcich ľudí, keď vzácni hostia kráčali po červenom koberci a nastupovali do limuzíny Bentley. Tá ich vzala na prehliadku mesta. Kultovú luxusnú britskú značku Bentley odkúpila nemecká automobilová spoločnosť Volkswagen v roku 1998.

Kráľovská rodina má nabitý program

Alžbeta sastretla aj s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, okrem ďalších podujatí v nabitom programe. Štvrtok strávi britský kráľovský pár v nemeckej finančnej metropole Frankfurt nad Mohanom.

V piatok sa kráľovská dvojica plánuje stretnúť s obyvateľmi Berlína na námestí Pariser Platz a potom odcestuje do Dolného Saska na návštevu bývalého nacistického koncentračného tábora Bergen-Belsen.

Tábor Bergen-Belsen oslobodila 15. apríla 1945 britská armáda. Alžbeta má v pláne navštíviť tamojší pamätník a stretnúť sa so starnúcimi ľuďmi, ktorí pobyt v tábore prežili, a s osloboditeľmi. Kráľovná a princ Philip boli na štátnej návšteve Nemecka tiež v máji 1965, máji 1978, októbri 1992 a v novembri 2004.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok