Organizácia Freedom House hodnotila demokraciu, Slovensko skončilo siedme

SITA
23.6.2015 21:32

Spomedzi 29 krajín skončilo Slovensko ako siedme najlepšie v celkovom hodnotení demokracie americkou mimovládnou organizáciou Freedom House. V správe s názvom Nations in Transit 2015 označila Slovensko za konsolidovanú demokraciu.

Organizácia Freedom House hodnotila demokraciu, Slovensko skončilo siedme
SITA

Najlepšia kategória Volebný proces

Hodnotenie odráža obdobie od 1. januára do 31. decembra 2014. Na stupnici od 1 do 7, pričom 1 predstavuje najvyšší stupeň demokratického procesu a 7 najnižší, organizácia Freedom House ohodnotila Slovensko nasledovne: 

Volebný proces - 1,5 
Občianska spoločnosť - 1,75 
Nezávislé médiá - 3 
Demokratické vládnutie na národnej úrovni - 3 
Demokratické vládnutie na miestnej úrovni - 2,5 
Justičný systém a nezávislosť - 3 
Korupcia - 3,75 

Celkové hodnotenie demokracie na Slovensku dostalo známku 2,64, pričom vo vlaňajšej správe sa uvádza 2,61. Oproti správe z minulého roka sa zmenilo hodnotenie v jednom prípade. Kategória Nezávislé médiá dostala vo vlaňajšej správe známku 2,75.

Korupcia má hlboké korene

Organizácia Freedom House v správe uvádza, že korupčné praktiky na Slovensku majú hlboké korene a relatívne veľká časť obyvateľstva ich toleruje. Korupcia zostáva vážnym problémom najmä v oblasti verejného obstarávania a zdravotníctva.

"Protekcia, klientelizmus a korupcia pretrváva vo verejnej sfére, ale rezignácia predsedu parlamentu Pavla Pašku koncom minulého roka v dôsledku korupčného škandálu bola významným míľnikom. Justícia naďalej zápasí s nezávislosťou a efektivitou, avšak vytlačenie Štefana Harabina z Najvyššieho súdu a Súdnej rady je minimálne symbolickým víťazstvom pre reformátorov, ktorí pracujú na vyčistení súdnictva od politicky motivovaných aktérov. Ďalšie reformy sú však stále nutné," konštatoval Freedom House.

Z 29 hodnotených krajín za rok 2014 Freedom House označil 13 za demokracie, šesť za prechodné režimy a desať za autoritatívne režimy. Maďarsko upadlo z "konsolidovanej demokracie" na "polokonsolidovanú".

Rusko zaznamenalo svoj najväčší pokles v hodnotení za poslednú dekádu, keďže Kremeľ zosilnil potlačovanie domáceho disentu a snažil sa destabilizovať novú vládu na Ukrajine, konštatuje Freedom House.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok