Pri pobreží Líbye zachránili za deň takmer 3000 utečencov

TASR
23.6.2015 12:34

Len dve lode z Nórska a Dánska poskytli za uplynulých 24 hodín potrebnú pomoc pri pobreží Líbye takmer tisícke utečencom.

Pri pobreží Líbye zachránili za deň takmer 3000 utečencov
SITA/AP

Utečencov dopravili na Sicíliu

Dokopy sa podarilo zachrániť 2741 utečencov, oznámila talianská pobrežná stráž, ktorá záchranné akcie koordinuje. Na zásahoch sa podieľalo niekoľko obchodných lodí aj európske námorne sily.

Kapitán nórskej lode Siem Pilot, Svein Kvalavaag povedal, že z dvoch malých lodí severne od líbyjského Tripolisu vzdali na palubu 671 utečencov. A následne v noci k nim pribudlo ešte 99 migrantov, ktoré prevzali z ruského tankera. Všetkých dopravili na taliansku  Sicíliu.

Dánska lodiarska spoločnosť Torm dnes oznámila, že jedno z jej plavidiel zachránilo z dvoch malých lodí pri pobreží Líbye približne 222 utečencov.

Plavidlá v núdzi

Jesper Jensen, hovorca spoločnosti, povedal, že ropný tanker plávajúci pod singapurskou vlajkou Torm Arawa reagoval na výzvu talianskej pobrežnej stráže, ktorá ohlásila dve plavidlá pri pobreží Líbye v núdzi.

Jensen vyhlásil, že tanker vzal na palubu migrantov, ktorí sa na lodiach nachádzali. Posádka im poskytla jedlo, vodu a deky. Odviezli ich do prístavu v juhotalianskom regióne Kalábria.

V posledných mesiacoch sa tisíce migrantov snažia prekonať Stredozemné more a dostať sa do Talianska a Grécka. Približne 2000 z nich je nezvestných a pravdepodobne sú po smrti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok