Vodič zrážal v Rakúsku chodcov, hlásia tri obete a desiatky zranených

SITA TA3
20.6.2015 15:17

Tri osoby, vrátane sedemročného chlapca, zahynuli a ďalších 34 utrpelo zranenia, keď vodič terénneho vozidla vrazil v pešej zóne v centre Grazu, metropoly rakúskej spolkovej krajiny Štajersko, rýchlosťou okolo 100 km/hodinu do chodcov.

Policajný riaditeľ vylúčil fanatizmus

Zámerný čin ostro odsúdil štajerský hajtman Herman Schützenhöfer, ako aj ďalší politici a predstavitelia cirkví vyjadriac sústrasť pozostalým a spoluúčasť príbuzným zranených. Hajtman, ktorý iba ťažko potlačoval slzy, označil čin za odporný, nevysvetliteľný a neospravedlniteľný.

Záchranári, vrátane posádok štyroch vrtuľníkov alarmovaných z rôznych lokalít Rakúska, ako aj desiatok sanitiek, previezli do nemocníc aj desať ťažko zranených ľudí. Jedna z nich bojuje o holý život, odznelo popoludní na mimoriadnej tlačovej konferencii predstaviteľov spolkovej krajiny, polície a záchranných zložiek.

Krajinský policajný riaditeľ Josef Klamminger pri tejto príležitosti vylúčil fanatizmus, respektíve terorizmus ako možný motív činu a uviedol, že v páchateľovom prípade ide o psychické problémy vyplývajúce zo súkromia. Súčasne však naznačil, že sa to musí ešte preskúmať.

Vodič s bosnianskymi koreňmi

Prácu záchranných zložiek výrazne komplikoval aj fakt, že ich značné množstvo je počas tohto víkendu na motoristickom okruhu v hornoštajerskom Spielbergu - dejisku Veľkej ceny Rakúska svetového šampionátu Formule 1.

Podľa spomínaného denníka je zadržaným vodičom, ktorý mal podobne konať už skôr na neďalekom trhovisku a ktorý bol podľa nepotvrdených informácií ozbrojený nožom, 26-ročný rakúsky občan z okresu Graz-vidiek s bosnianskymi koreňmi. 

Udalosť rezonovala aj v tábore pilotov Formule 1. Prípravné futbalové stretnutie odriekol miestny klub Sturm Graz a na večer naplánovaný galavečer miestna divadelná scéna Schauspielhaus.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok