Slovenky po dráme podľahli Srbkám, o prehre rozhodli necelé tri sekundy

TASR
18.6.2015 23:34

Slovenské basketbalové reprezentantky prehrali v úvodnom vystúpení nadstavbovej F-skupiny ME so Srbskom po dráme 74:76, keď o ich prehre rozhodla necelé tri sekundy pred koncom zápasu Sonja Petrovičová. V tabuľke im so ziskom štyroch bodov patrí priebežne 4. pozícia.

Slovenky po dráme podľahli Srbkám, o prehre rozhodli necelé tri sekundy
TASR

Slovenky vstúpili do stretnutia s favoritom stretnutia nebojácne a v prvom polčase si vypracovali osembodový náskok hneď dvakrát (23:15 i 30:22). Srbsku sa za každým podarilo zmazať manko a polčasový rezultát uzavrieť na 42:40. Vo vyrovnanej partii sa pokračovalo i v tretej štvrtine, po ktorej Slovensko vyhrávalo o jeden bod. V závere duelu Žirková šestkami vyrovnala, ale dva body pre Srbsko zariadila Petrovičová.

Zverenky Maroša Kováčika po dni voľna nastúpia v sobotu 20. júna proti Rusku (18.00), v poslednom dueli F-skupiny si v pondelok 22. júna zmerajú sily s Chorvátskom (15.30).

Z dvoch šesťčlenných skupín postúpia po štyri tímy, ktoré vytvoria štvrťfinálové dvojice. Nový majster Európy automatický získa miestenku na OH 2016 do Ria, tímy z druhého až piateho miesta budú hrať interkontinentálnu olympijskú kvalifikáciu.

Priebeh zápasu

Od úvodných minút sa hral v aréne Győr vyrovnaný basketbal, obidve družstvá sa nepúšťali do bezhlavého útočenia, pozorne bránili a podnikali rýchle protiútoky. Slovenky sa najprv iba doťahovali, vďaka Toliverovej trojkám vyrovnali na 7:7 i 10:10. V 5. minúte rovnaká hráčka spoločne s Jurčenkovou naklonila misku váh na stranu Slovenska - 14:10.

Slovenský tím forsíroval osobnú defenzívu, ktorá Srbkám príliš nevyhovovala a po rýchlych brejkoch dokázal zvýšiť svoje vedenie už na rozdiel ôsmich bodov - 23:15. V závere úvodnej desaťminútovky však Slovenky pri agresívnom napadaní súpera vyrobili chyby a Pageová uzavrela jej rezultát na 23:21. Začiatok druhej desaťminútovky vyšiel zverenkám Maroša Kováčika, ktoré sa predovšetkým vďaka Žirkovej dostali späť do osembodového vedenia 30:22.

Srbský tím znova zamazal manko a v 16. minúte Ana Dabovičová upravila na 32:33. Zápas ako na hojdačke pokračoval aj v zostávajúcich minútach prvého polčasu. Slovenky vyhrávali 38:33, šestnásť sekúnd pred koncom druhej desaťminútovky prehrávali o dva body po koši Radočajovej 38:40, no posledné slovo si vzala Toliverová, ktorá zaznamenala trojku, navyše bola faulovaná a premenila i následnú šestku (42:40).

Na začiatku druhého dejstva dominovali na palubovke obrany oboch družstiev a aj preto padlo v úvodných troch minútach po jednom koši na oboch stranách (44:42). Za stavu 46:44 sa presadili Milovanovičová, Pageová a svoje dva trestné hody premenila v 27. minúte i Ana Dabovičová - 46:50. Slovenkám sa podarilo otočiť vďaka presnej ruke Toliverovej spoza trojkového oblúka (53:52) a Kiššová šestkou upravila stav stretnutia po tridsiatich minútach na 55:54.

Nedarilo sa kapitánke Zuzane Žirkovej, ktorá pri pokusoch spoza trojkového oblúka netrafila ani len priestor koša a zdalo sa, že ju limituje i zranenie. V záverečnej štvrtine sa schyľovalo k taktickému súboju, v ktorom sa Slovenkám podarilo v 33. minúte odskočiť na rozdiel štyroch bodov (61:57), avšak srbský tím okamžite vyrovnal.

Do päťbodového vedenia poslala Slovensko trojkou v 37. minúte dovtedy nie príliš výrazná Žirková (68:63), no Srbsko vďaka Petrovičovej korigovalo na rozdiel jedného bodu a po chybe Bálintovej Butulijová upravila na 70:71. Dramatický záver vyznel v prospech Srbska 76:74, ktoré získalo dôležité dva body po dvoch bodoch Petrovičovej necelé tri sekundy pred koncom zápasu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok