Kiska v parlamente: Musíme obnoviť dôveru ľudí vo svoj štát

TA3 SITA
18.6.2015 14:35

Ak Slovensko čelí jednej výzve, ktorá stojí nad všetkými, tak je to výzva posilniť dôveru občanov vo svoj štát. Prezident Andrej Kiska to povedal v správe o stave republiky, ktorú predniesol poslancom.

Slovensko je zraniteľné

„Slovensko je v porovnaní s mnohými inými krajinami veľmi úspešný štát,“ uviedla hlava štátu s tým, že posledné dve desaťročia Slovenská republika rástla a rozvíjala sa rýchlejšie ako veľa iných porovnateľných krajín. Hospodárska kríza však podľa prezidenta Slovensku nezobrala len hospodársky rast, ale aj vieru v úspech.

Kríza zároveň Slovensku pripomenula, aké je zraniteľné a že pre trvalo udržateľný úspech potrebuje silnejšie a stabilnejšie vlastné základy. „Zhoda na problémoch v spoločnosti existuje, napriek tomu, že sa vytráca viera, že s tým dokážeme niečo urobiť,“ poznamenal Kiska. Podľa neho akoby na Slovensko doľahla únava, možno rezignácia, že sa niečo pohne významne dopredu.

„Dokážeme veľa, keď chceme,“ konštatovala hlava štátu. Občanov chce vyzývať k účasti na budúcoročných parlamentných voľbách s tým, aby pozorne posudzovali programy strán a nerezignovali na možnosť, že sa na Slovensku môžu veci pohnúť významne dopredu.

Čas na širokú a pevnú dohodu

Prezident ocenil konsolidáciu verejných financií, na ktorej sa od roku 2010 podieľali vlády Ivety Radičovej a Roberta Fica. Politické elity Kiska vyzval, aby túto príležitosť nepustili z rúk, prestalo sa s pravidelným uťahovaním opaskov po nástupe každej novej vlády a od roku 2017 mohlo Slovensko dlhodobo hospodáriť s vyrovnanými rozpočtami.

Krajina podľa prezidenta zároveň potrebuje dohodu, do čoho investovať, aby urobila kvalitatívny skok dopredu pre lepšiu odolnosť, keď príde ďalšia kríza.

Po desiatich rokoch sporu podľa Kisku nastal čas na širokú a pevnú dohodu na podobe dôchodkového systému, politici by mali dať občanom istotu v tejto dôležitej veci v podobe ústavného zákona.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok