Gingrich zvíťazil v Južnej Karolíne so ziskom 41 percent hlasov

TA3, TASR
22.1.2012 09:04

Politický veterán Newt Gingich zvíťazil v sobotňajších prezidentských primárkach republikánov v americkom štáte Južná Karolína s výrazným náskokom pred hlavným rivalom Mittom Romneym.

Gingrich získal 41 percent hlasov, zatiaľ čo Romney 27 percent. Na treťom mieste skončil Rick Santorum so 17 percentami a na štvrtom Ron Paul s 13-percentou podporou. Oznámila to dnes televízia Fox News po sčítaní hlasov zo 100 percent volebných okrskov.


Bývalý predseda Snemovne reprezentantov Gingrich (68)  v Južnej Karolíne prekvapivo porazil Romneyho, ktorého po úspechoch štátoch Iowa a New Hampshire už mnohí začali vnímať ako jasného favorita. Gingrich naopak v prvých dvoch nominačných súbojoch neuspel.


Romney (64) svoju porážku v Južnej Karolíne uznal a zablahoželal Gingrichovi, obaja však deklarovali odhodlanie pokračovať v kampani s plným nasadením.


Každé z doterajších troch republikánskych primárok vyhral iný kandidát: v Iowe len tesne zvíťazil Rick Santorum nad Romneym, ktorý zas triumfoval v New Hampshire. Podľa analytikov to znižuje pravdepodobnosť rýchleho zavŕšenia nominačných zápasov v radoch republikánov, ktoré sa tak môžu pretiahnuť aj na niekoľko mesiacov. Konečný víťaz sa stane vyzývateľom súčasného demokratického prezidenta Baracka Obamu.


Ďalší súboj uchádzačov o nomináciu Republikánskej strany do novembrových prezidentských volieb sa odohrá 31. januára v dôležitom štáte Florida.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok