Príjem OPEC z predaja ropy vlani klesol pod 1 bilión dolárov

TASR
17.6.2015 17:26

Príjem všetkých 12 členov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu z predaja ropy minulý rok klesol o 11 % na 993,3 miliardy USD (880,66 miliardy eur). Prvýkrát od roku 2010 sa prepadol pod hranicu 1 bilióna USD.

Príjem OPEC z predaja ropy vlani klesol pod 1 bilión dolárov
SITA/AP

Členovia kartelu pod tlakom

Podľa výročnej správy ropného kartelu sa kombinovaný zostatok bežného účtu 12 členských štátov OPEC vlani prepadol až o 35 % na 273,6 miliardy USD v dôsledku zníženia exportu a zároveň zvýšenia importu.

Pokles tržieb z predaja ropy ukazuje, pod akým tlakom sú členovia kartelu, ktorí zvyšujú dodávky komodity na ropné trhy napriek tomu, že ponuka vysoko prevyšuje dopyt. Obávajú sa totiž o stratu svojho podielu na svetovom trhu s ropu. Túto stratégiu presadzuje najmä najväčší člen OPEC - Saudská Arábia.

Nedosiahnú vyrovnaný rozpočet

Členovia OPEC sa na nedávnom zasadaní 5. júna dohodli, že ťažobné kvóty neznížia a ponechajú limit na úrovni 30 miliónov barelov (1 barel - 159 litrov) denne. Ale aj tento limit od júna minulého roka každý mesiac prekročili.

Ak bude OPEC produkovať také veľké množstvo ropy aj v 3. kvartáli 2015, bude to najdlhšie obdobie za minimálne tri dekády, čo ponuka v takej miere prevyšuje dopyt po rope. Pritom takmer všetci členovia ropného kartelu pre nižšie ceny komodity nezarábajú z predaja ropy dosť na to, aby dosiahli vyrovnaný rozpočet.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok