Chorváti dali v referende zelenú pre vstup krajiny do EÚ

TA3, TASR
22.1.2012 09:00

Chorváti sa v referende vyslovili za vstup svojej krajiny do Európskej únie. Vyplýva to z predbežných výsledkov všeľudového hlasovania po sčítaní zhruba polovice odovzdaných hlasov.

Za členstvo v Únii hlasovalo 67 percent voličov, uviedla štátna volebná komisia. Proti sa vyjadrilo 32 percent voličov a zvyšok hlasov bol neplatný.


Účasť na historickom referende však bola prekvapujúcu nízka, odhadom len 42-percentná, čo ilustruje apatiu mnohých obyvateľov smerom k eurobloku, uviedla agentúra AP. Pre platnosť referenda však nie je určená žiadna minimálna hranica účasti.


"Pre Chorvátsko je to veľký deň a rok 2013 bude veľkým bodom v našich dejinách. Teším sa na to, že celá Európa sa stane mojim domovom," vyhlásil prezident Ivo Josipovič po vhodení hlasovacieho lístka.
Premiér Zoran Milanovič počas volebného aktu zdôraznil, že členstvo v EÚ ponúka "rozvoj a prosperitu".
Aj opozičná líderka a donedávna šéfka vlády Jadranka Kosorová konštatovala, že ide historický deň pre Chorvátsko. "Prvého júla 2013 budeme sedieť za jedným stolom s európskymi štátmi", vyhlásila.
Radikálni nacionalisti viedli kampaň proti pristúpeniu krajiny k Únii s tým, že krajina sa vzdáva svojej suverenity kvôli potápajúcej sa lodi. Narážali tak na pokračujúcu finančnú krízu v rámci EÚ.
Pozitívny výsledok referenda vydláždi bývalej juhoslovanskej republike cestu k vstupu do EÚ v júli 2013, osem rokov po začatí prístupových rokovaní. Chorvátsko sa tak stane 28. členskou krajinou a po Slovinsku druhou bývalou juhoslovanskou republikou v EÚ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok