Maďari reagujú na utečencov, na hraniciach vyrastie štvormetrový plot

TA3 TASR
17.6.2015 16:42

Maďarská vláda nariadila ministrovi vnútra Sándorovi Pintérovi, aby dal vybudovať štyri metre vysoký plot na fyzické uzatvorenie hraníc so Srbskom. Dôvodom sú utečenci. OSN spustila v krajine kampaň za toleranciu.

175 kilometrov

Po rokovaní vlády o tom informoval minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó. Minister povedal, že plot bude uzatvárať 175 kilometrov dlhý hraničný úsek. "Tlak prisťahovalcov najviac ťaží spomedzi krajín Európskej únie práve Maďarsko," zdôvodnil Szijjártó. Kabinet vypočul Pintérovu správu týkajúcu sa situácie migrantov v Maďarsku i v Európskej únii. Šéf rezortu vnútra má na splnenie úlohy jeden týždeň.

Srbská a maďarská vláda pripravuje na 1. júla spoločnú schôdzku. Budú na nej hovoriť aj o tejto otázke. Szijjártó zdôraznil, že rozhodnutie o fyzickom uzatvorení zelenej hranice nie je v rozpore so žiadnymi medzinárodnými právnymi normami.
Do Maďarska prišlo v januári 54.000 ilegálnych migrantov. Do konca roka ich počet môže dosiahnuť až 120.000, kým vlani to bolo necelých 40.000.

OSN ide proti Orbánovi

S rastúcim počtom migrantov, ktorí v tisícoch prichádzajú do Európy, rastie medzi ľuďmi aj xenofóbia, rasizmus a neznášanlivosť. Proti tomu bojuje Úrad OSN pre utečencov. V Maďarsku spustil kampaň za toleranciu, ako protiklad politiky vlády, ktorá naopak vedie anti-imigračnú kampaň.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok