Americkí poslanci odložili hlasovanie o Transpacifickom partnerstve

SITA
17.6.2015 09:52

Poslanci americkej Snemovne reprezentantov rozhodli o odložení hlasovania o zákonoch potrebných k tomu, aby mohol prezident Barack Obama uzatvoriť obchodnú dohodu známu ako Transpacifické partnerstvo.

Americkí poslanci odložili hlasovanie o Transpacifickom partnerstve
SITA/AP

Proti boli najmä demokratickí poslanci

Pomerom hlasov 236 ku 189 predĺžili poslanci lehotu na hlasovanie o potrebných zákonoch do 30. júla. Ide o program podpory pracovníkov, ktorých by dohoda TPP nepriaznivo ovplyvnila.

Pôvodný návrh programu pomoci v hlasovaní neprešiel, keď proti boli najmä demokratickí poslanci, teda straníci prezidenta Obamu. Podporovatelia dohody tak teraz budú mať čas, aby získali väčšiu podporu.

Nižšie clá a nové exportné trhy

Americká Snemovňa reprezentantov nepodporila kľúčovú legislatívu na schválenie dohody. Snemovňa reprezentantov odmietla opatrenie na pomoc pracovníkom, ktorých by dohoda nepriaznivo ovplyvnila. V neskoršom hlasovaní však Snemovňa reprezentantov schválila novelu zákona na podporu obchodu.

Americké nadnárodné firmy ako General Electric, Boeing, či Johnson & Johnson očakávajú, že z obchodnej dohody s Japonskom a ďalšími desiatimi krajinami z Ázie a Tichomoria budú profitovať. Dohoda by znamenala napríklad nižšie clá, či možnosť nových exportných trhov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok