Jakubisková na Ústavnom súde ČR neuspela, rozsudok je právoplatný

TASR
15.6.2015 21:51

Podmienenčný trest, zákaz šoférovania aj odškodné pre pozostalých je súčasťou trestu, ktorý dostala herečka a producentka Deana Horváthová-Jakubisková. Ústavný súd ČR zamietol jej sťažnosť.

Jakubisková na Ústavnom súde ČR neuspela, rozsudok je právoplatný
SITA/Ľudovít Vaniher

Len čiastkové pochybenie

Ústavný súd ČR zamietol sťažnosť herečky a producentky Deany Horváthovej-Jakubiskovej proti podmienečnému trestu dva a pol roka väzenia a štvorročnému zákazu šoférovania za spôsobenie dopravnej nehody so smrteľným následkom. Napadnutý verdikt, ktorý vyniesol Obvodný súd pre Prahu 2 a ktorého súčasťou je aj povinnosť zaplatiť pozostalým usmrteného chodca asi milión Kč, je tak právoplatný.

Horváthová-Jakubisková už predtým neuspela s odvolaním na Najvyššom súde ČR. Ústavní sudcovia potvrdili spomedzi namietaných pochybení, rozporov v svedeckých výpovediach i znaleckých posudkoch iba jediné čiastkové pochybenie. V danom prípade však nejde o taký zásah do základných práv odsúdenej, ktorý by vyžadoval zrušenie rozsudku, konštatovali.

Smrť pod kolesami

Horváthová-Jakubisková čelila obvineniu z trestného činu usmrtenia z nedbalosti v súvislosti s dopravnou nehodou z októbra 2011. Vtedy zrazila na priechode pre chodcov 62-ročného muža, ktorý zomrel na mieste nehody v Prahe-Krči.

Vodička neprekročila síce v inkriminovanom čase povolenú rýchlosť, na tachometri jej mercedesu bolo iba 44km/hodinu a ani dychová skúška nepriniesla pozitívny výsledok, vodička teda nekonzumovala pred cestou alkoholické nápoje. Podľa sudcov však podcenila cestnú premávku, primerane nespomalila a nesledovala dianie na komunikácii. Horváthová-Jakubisková však tvrdila, že jej vo výhľade bránilo vysoké motorové vozidlo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok