Jurský svet po premiére láme rekordy, odborníkov pobúril

ČTK SITA
15.6.2015 15:04

Voľné pokračovanie dinosaurej série, ktoré cez víkend vstúpilo do kín po celom svete, zarobilo počas prvých dní vôbec najviac peňazí na vstupnom v histórii. Film Jurský svet získal do nedele celkom 511,8 miliónov dolárov.

Jurský svet po premiére láme rekordy, odborníkov pobúril
SITA/AP

Pritiahol najmä mladých

Štrnásť rokov po premiére posledného filmu z trilógie o umelo oživených dinosauroch v zábavnom parku sa do kín hrnie na poslednú dobu nevídané množstvo divákov. V Spojených štátoch Jurský svet s tržbami 204,6 miliónov dolárov za prvý víkend takmer dvojnásobne prekonal očakávania expertov a okrem superhrdinského filmu Avengers z roku 2012 v USA žiadne dielo počas úvodných dní neutržilo viac.

"Je to celkom výnimočné. Ten film má ohlas u divákov po celom svete," vyhlásil šéf jednej z distribučných vetiev spoločnosti Universal Nick Carpou. Film podľa ankiet v premiérových kinách pritiahol do kinosál obvzlášť mladé publikum, keď takmer 40 percent návštevníkov bolo mladších ako 25 rokov.

Medzi distribučnými spoločnosťami tento úspech šíri optimistické výhliadky, ktoré podľa znalcov v rokoch klesajúceho záujmu o návštevu kín a v očakávaní tradične slabej letnej sezóny ešte minulý týžden nikto nepredpokladal.

Dinosaury bez peria dráždia

Jurský svet pobúril viacerých paleontológov. Tým prekážajú vedecké nepresnosti, ako napríklad to, že vo filme žiaden z dinosaurov nemá perie. Dinosaury sú pritom predchodcami vtákov a je vedecky dokázané, že mnohé druhy boli operené. Paleontológ Jack Horner, ktorý na snímke spolupracoval, to obhajuje zachovaním kontinuity, keďže dinosaury nemali perie ani v predchádzajúcich filmoch Jurský park (1993), Stratený svet: Jurský park (1997) a Jurský park 3 (2001).

Kenneth Lacovara zas kritizuje skutočnosť, že Owen Grady v podaní Chrisa Pratta používa gestá rukou, ktorými upokojuje dinosaury. Podľa Lacovaru nemali dinosaury natoľko vyvinutý mozog, aby sa dali trénovať. Takéto gestá by mali za následok jedine útok. Vedcom sa nepáčilo ani zobrazenie vodného plaza Mosasaura, ktorý bol v skutočnosti menší a nemal na chrbte hrebeň.

Taktiež Velociraptor je v snímke väčší než bol v skutočnosti. Avšak nie všetkých odborníkov tieto chyby nahnevali. "Je pravdou, že z toho, čo som videl, dinosaury v Jurskom svete nie sú zobrazené najpresnejšie. Ale tieto chyby sú príležitosťou, aby sa ľudia pýtali a aby sme ich mohli vzdelávať," uviedol riaditeľ Morrison Natural History Museum Matthew Mossbrucker.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok